Tisk článku

Zanedbávaní senioři aneb příčiny pádu vyspělé civilizace

Mohla bych psát o nešetrně a zbytečně ořezaných zlaticích čili zlatých deštích, o potřebě zeleného pásu mezi polem a paneláky na Výsluní, o nutnosti kontroly porostů kvůli sekání, ale i na to dojde.

Ráda bych se rozepsala o zanedbávaných seniorech v Neratovicích. Patřím mezi ně a proto o tom něco vím. Neratovice nejsou dobré místo pro život starších a hlavně osamělých lidí. Nemají se kde scházet. Chybí tady funkční a kvalitní klub důchodců. O tom jsem psala.

Pokud mají pejska, stávají v hloučku se svými miláčky. Nesednou si, nemají kde. Je tady málo laviček, někde není žádná. Namítnete, že se na nich rozvalují bezdomovci a tak se musí odstranit. Ano, možná musí, ale musí se něčím nahradit. V jiných městech to řeší tak, že dobrovolník důchodce za malý obolus vynese ráno k domu podle počasí a zájmu skládací židle a skládací stolek a večer jej opět podle potřeby dá do domu. To je řešení.

Jsou neskutečná vedra a budou ještě větší. U paneláků chybí klidné zelené stinné koutky právě pro ta sedací zařízení, kde si mohou dát lidé kafe a poklábosit, což jim prokazatelně chybí. Koutky obklopené zelení by měly být u každého domu. Nyní se zřizují pouze dětská hřiště. Jsou všude, většinou pod okny domů, aby si to lidé užili. Někde trpí řevem od rána do pozdního večera (Výsluní – hřiště s lanovkou a prašným fotbalovým placem), ale nemohou ani pípnout, byli by nařčeni z nenávisti k dětem. Dnešní doba je nebezpečná, tady obzvlášť.

Už dávno měla být zřízena jezírka u domů napájena dešťovou vodou z paneláků pro schlazení v době extrémních veder. Ve vnitrobloku Výsluní, Kojetická, Benešovka a 28. října by se krásně vyjímalo velké jezero se spoustou zeleně místo podřadného a nevyužívaného hřiště, opět napájené dešťovkou. Zní to příliš futuristicky? V Německu a Rakousku by se nedivili, tam to funguje.

Nemáme pohotovosti. Žádné. Nemáme žádné farmářské trhy. Nikdo se nestará o osamělé a opuštěné seniory, tedy pokud se z bytu nezačne šířit mrtvolný zápach. Je to ostuda města.

A teď k těm souvislostem zanedbávání seniorů a pádu vyspělé civilizace. V tomto případě Římské říše. Příčiny shrnul v monumentálním díle anglický historik Edward Gibbon (1737- 1 794): Úpadek a pád Římské říše.

Ve svém díle "Úpadek a pád římské říše" popsal hlavní příčiny úpadku tehdejšího římského impéria. Jde skutečně o velmi aktuální dílo i v naší dnešní současnosti. Při jejich přečtení nám to může hodně silně připomínat současnost u nás, v rámci EU, ale vlastně celosvětovou současnost. Možná se k něčemu podobnému dnes i my přibližujeme. Co říkáte ...? Co to jen připomíná ...?

1. Valná většina obyvatel preferuje zábavu před prací.

2. Tradiční role otců jako živitelů rodiny je zpochybňována, množí se rozvrácené vztahy a svobodně žijící matky bez otců.

3. Senioři jsou zanedbávání. Lidé pečují o domácí mazlíčky více než o svoje staré rodiče.

4. Literatura a umění se stávají bezduchými. Vytváří se planá zábava za každou cenu. Takzvaná umělecká díla jsou ošklivá, nevkusná, nic neříkající, ale přesto za ně bohatí zaplatí horentní sumy.

5. Čestná vojenská služba vlasti je odmítána, zpochybňována, vysmívána a posléze zákonem zrušena. Armádu tvoří nájemní žoldnéři.

6. Lidé pilně pracující jsou zesměšňováni a jako vzor se staví prázdní pokrytci, populisté, pochybní umělci a takzvané celebrity.

7. Daňové zatížení obyvatelstva stále roste a stát přerozděluje neúměrně vysoké částky. Lidé se nebojí nepracovat, protože stát se o ně vždy nějak postará.

8. Úroveň vzdělání rapidně klesá.

9. Státní dluh roste do nikdy nesplatitelné výše.

10. Přestává se vyrábět a pěstovat, protože výroba doma je moc drahá a potraviny a výrobky se dovážejí ze satelitních zemí.

11. Kdo se dostal do pozice, kde může ze státního krást, většinou tak činí. Postižitelnost těchto zločinů je velmi malá.

12. Početí a výchova dětí je vnímáno jako obtěžující a dětí se rodí stále méně.

13. Léty osvědčené mechanizmy, chránící poctivé před podvodníky, náhle selhávají.

14. Veřejné funkce se stávají předmětem kořisti, zisku, udělují se za úplatky, a kdo je získal, chce z nich kořistit, aby se mu vložený úplatek několikanásobně vrátil.

15. Staletími předků prověřené hodnoty - jako je čest, smysl pro povinnost, zodpovědnost, nadšení pro práci, pro dobročinnost, zápal pro věci veřejné, jsou vysmívány a zesměšňovány.

16. Šíří se cynismus.

17. Šíří se plýtvání, nestřídmost, znevažování znalostí, dovednosti a poctivé práce.

18. Do země přichází velké množství cizinců.

19. Politikové nadbíhají iluzi, která si vynucuje zábavu a státní podpory (chléb a hry)

20. Občané stále na všechno nadávají.

A tyto příčiny a důvody pádu jedné z evropských civilizací popsal autor před více jak 225 lety. No řekněte, neplatí to dodnes ... ? A neplatí to i u nás ..

Anna Spěváčková

Názory

21.06. 04:54Hanka
je to tak
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz