Tisk článku

Poloprázdný nevyužitý kulturák. Je řešením celková rekonstrukce s likvidací tehdejší architektury a části zeleně?

Na zasedání zastupitelstva 16.6. 2021 dostali zastupitelé ke schválení odpis pohledávky za neobsazené bytové prostory po bývalé restauraci Jistota v kulturáku ve výši 120 497,- Kč.

Obyvatelé už dnes míjejí poloprázdný Společenský dům neboli kulturák bez zájmu. Prázdné jsou nejen prostory po restauraci Klidná jistota, dříve městský úřad, ale i zadní části, kde byla dříve restaurace zvaná U Lenina, později pizzerie a další provozovny. V jiném městě by bylo vedení města podrobeno kritice, že prázdné prostory nejsou obsazeny a chátrají. Vždyť by z nich mohli mít občané užitek a třeba i přinášet peníze do městské kasy. Jenže tady už převládla lhostejnost a zkušenost, že město (tj. okolí starosty a rada města) návrhy občanů ignoruje a odmítá.

Jeden z nápadů: Skoro nejfrekventovanějších obchůdek ve městě je cykloservis a prodej jízdních kol Cyklo IK  pana Krejčího. Tísní se v suterénu vedle „velkého účka“ čili Kovomatu. Jistě by mu slušel mnohem větší a dostupnější prostor na náměstí než malinká prodejnička. Proč by se nemohl přestěhovat? Neznám podrobnosti, nevím, jestli to nějak souvisí  s tím, že prostor má údajně pronajatý pan starosta Kroužecký. Tady se těžko něco dozvíte.

Nebo v prázdných prostorách už mohl dávno být pořádný a funkční Klub důchodců. To, co je v budově patřící Teplu ve Školní ulici, je podfuk. Nic jako klub důchodců zde neexistuje. V pořádném klubu se pořádají různé programy, setkání, práce na internetu, provozovatelé koníčků a zájmů, konají se zde výstavy, koncerty a přátelská posezení starších lidí, hlavně těch osamělých. Organizují se vycházky, výlety, zájezdy a v létě pobyty. Klub má mít na starosti pracovník radnice a částečně i placení dobrovolníci, pokud je třeba. O tom se nám může jen zdát. (Pozor, nepleťte si se Svazem  tělesně postižených v DDM. ) Další příklady, jak využít kulturák, by se jistě našly.

Jenže místo toho radnice nábožně vzhlíží k monstrózní celkové rekonstrukci za stovky milionů jako ke spáse. Počítá se s zde s umístěním radnice ze všech tří horních pater včetně stavebního odboru, odboru ŽP a informatiků z Kojetické, sálem se sklopným hledištěm, knihovnou a dětskou knihovnou na galerii, možná se něco změnilo.

Hlavně bude zlikvidována fasáda budov z keramických dlažic, místo nich bude budova obložena černými a tmavě hnědými plechy, vnitřek i vnější vzhled ztratí své kouzlo architektury sedmdesátých a osmdesátých let; hlavním cílem je zlikvidovat vše, co připomíná bývalý socialistický režim. I ty krásně rozrostlé poléhavé jehličnany a nádherný břečťan na stěně kulturáku.

Jak napsala jedna dívka nebo žena na webu http://www.norm-a.com/index.php?page=project-detail&pid=51

Rozhodně bych udělala to spojení minulost- budoucnost, že se nemusí opouštět všechno, co se postavilo za komančů, že to taky může bejt kvalitní architektura,která má své využití i v budoucnosti. Tzn. že se to nebude bourat, ale spíš citlivě dostavovat/renovovat. Protože myslím, že na to jsou lidi už alergický, to je jako kdyby jim ti mladí říkali, všechno, co jste tu udělali vy, je špatně - což není. 

Takže bych naopak vyzdvihla mnoho věcí, co se tam udělalo, jako bezva a zachovat to, samozřejmě technický vylepšení, a klimatizace atd, ale prostě aby duch toho místa zůstal. Protože často ty nový věci nemaj duši a tohle místo ji rozhodně má. Takže bych právě použila tu duši, duch starýho místa, který žilo, spojenýma s nezbytnou modernizací a požadavkama. Asi bych to tolik nehnala do té budoucnosti technicko robotické, protože to je scifi, upřímně budou lidi rádi, když se zmodernizuje železnice do tý doby- ale postavila bych to na tom, že budoucnost jsou lidi, aby jim to co nejlíp sloužilo, budoucnost toho města jsou lidi, který tam budou žít, a ne technickej pokrok. Proto i to srdce, jako živá věc, tep srdce, a tak dále. Aby to bylo hezký místo pro lidi, protože co si budem povídat, zatím Neratovice úplně kredit dobrýho města nemají- nebo aspoň v obecným povědomí. 

Lépe bych to nenapsala.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz