Tisk článku

Nikdo z města neinformuje obyvatele o svých záměrech.

Znovu a znovu se obyvatelé setkávají s tím, že město si vymyslí nějakou akci, ale nikomu nic neoznámí. Lidé to zjistí, až když jsou práce zahájeny a už se nedá nic dělat.

Takových příkladů je spousta. Různé rekonstrukce, tzv. revitalizace, výstavba parkovišť, odstranění zeleně a jiné akce. Nikdy nezjistíte, koho to napadlo a kdo akci prosadil. Obyvatelé jen zírají, když se najednou začnou kácet stromy a vyřezávat keře, zpevňovat plochy pro parkování nebo bourat stavby, které mohly dál sloužit, kdyby se opravily. 

Jenže vše už běží a obyvatelé nemají možnost do akce zasáhnout. Zpětně se pak ukážou chyby a nedostatky. Ale  město je nepřizná.

Poslední případ se týká zrušení městské zeleně a následné výstavby parkoviště v oblasti ulice Za obchody. Tentokrát na podezřelý pohyb osob upozornili obyvatelé nejméně tří bytových družstev v okolí.

Vedoucí odboru správních činností a dopravy pan Gottfried spolu s  předsedou bytového družstva Malé účko panem Koutným vyměřovali prostor pro nové parkování, i když většina místních obyvatel o takových záměrech neví z oficiálních zdrojů. Vzhledem k faktu, že většina bytových družstev v plánované lokalitě o zrušení zeleně nemá zájem.

Proto se na starostu Kroužeckého obrátila předsedkyně Bytového družstva Za Obchody paní Jitka Benešová. Upozornila starostu, že většina majitelů bytů si váží nejen klidné lokality, ale i zeleného prostředí, které je obklopuje. Byla by skutečně škoda narušit tak harmonické prostředí.

Paní předsedkyně uvedla, že je si vědoma nešťastné situace ohledně parkování, domnívá se, že se dá vyřešit i jiným způsobem (viz parkovací dům a jiné).

Obrátila jsem se na pana Gottfrieda, co je pravdy na výstavbě parkoviště místo zelených ploch. Odpověděl mi, že se bude řešit celý prostor kolem bytovek, ano, budou se řešit i parkoviště a bude zlikvidována část zelených ploch, ale budou dosazeny stromy a keře. Slíbil, že lidé budou informováni o chystané akci.

Mám dost velké obavy, že většina zelených ploch bude přeměněna na parkoviště a vegetace bude pokácena. Na zbylých  plochách, tak jak je v Neratovicích zvykem, budou zlikvidovány stávající mohutné stromy a keře a místo nich budou vysazeny mladé a zchoulostivělé stromky a keříčky, kterým bude trvat roky, než se rozrostou. Pokud se vůbec ujmou. 

Chtěla jsem vidět projekt, ale bylo mi řečeno, že je u projektantů. U kterých? Stavby přece má na starosti odbor správy majetku a zeleň odbor životního prostředí. A z něj mám strach o zachování stávající zeleně.

Až se něco bližšího dozvím, budu vás informovat.

Anna Spěváčková

Názory

30.03. 07:56Anna Spěváčková
pařezy z lesíka zmizely....
30.03. 09:12-
Proč?
30.03. 09:22Ivan
Komise
30.03. 10:13Anna Spěváčková
komise nebo výbor
30.03. 10:49Karel
dotaz
30.03. 18:48Ivan
Ano
30.03. 19:39Anna
dobrý nápad...
30.03. 21:03jarda
Já bych dal do vyhlášky
31.03. 08:07Karel
dotazy
30.03. 11:22Csr
Taky
31.03. 05:16Jana
mobiliáře
30.03. 10:23Nina
zajímalo by mne
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz