Tisk článku

Epidemie covidu-19 aneb lidé se přestali bát

Na jaře jsme se vyrovnali s epidemií covidu-19 jako jedni z nejlepších na světě. Málokdo měl zkušenosti s nemocí ve své rodině nebo zaměstnání a lidé věřili, že epidemie skončila.

Lidé měli dojem, že koronavirus byl zlikvidován a covid-19 je jen lehká chřipečka. Korunu tomu dodalo i vystoupení představitelů opozice, kteří zlehčovali nošení roušek a dodržování vládních opatření. Své polínko do ohně si přidala i televize a rozhlas, které dávaly prostor odpůrcům nošení roušek či popíračům závažnosti onemocnění.

Město, aby učinilo zadost požadované péči o rizikovou skupinu seniorů, jim vydalo nepodařené roušky, zřídilo speciální linku pro dodání nákupu a léků a na dveře bytovek nechalo vylepit čísla důležitých telefonních čísel. Bylo možné si zavolat do restaurací pro dodání jídel. Město také nabídlo lidem, že si může koupit desinfekci 100ml za 70 korun (= litr za 700 korun). To byla veškerá pomoc seniorům. Pardon, ještě něco. Veškeré informace byly zveřejňovány na webu města nebo facebooku, tedy způsobem, který je pro starší občany nedostupný. Apelovala jsem na pana starostu, aby byl využit rozhlas pro informování občanů. Dění kolem epidemie je přece mimořádně důležitá informace a proto by měl být systém VISO/VOX využit. Byl využit k zahrání písně „Není nutno, není nutno“, což jistě potěšilo hlavně nezaměstnané občany  - ...nemít prachy, nevadí!!!

Přišlo léto a mohli jsme sundat roušky, i když epidemiologům se to nelíbilo, vyjet na dovolené a očekávat další blahé dny. Nepřišly. K velkému překvapení mnohých se situace s příchodem podzimu začala zhoršovat. Přesto před vánocemi na nátlak opozice, podnikatelů a prostého lidu došlo k uvolnění (které udělalo odborníkům vrásky na čele), aby si prý lidé mohli nakoupit na vánoce. Pravda byla taková, že hlavně podnikatelé si mohli vydělat. Mnoho lidí se opět vydalo na hory - už tam byli jednou, na jaře, a dotáhli sem covid. Následky se daly čekat. Epidemická situace se začala ještě víc zhoršovat a ještě nyní neseme následky. Objevily se nové mutace koronaviru – britská a jihoafrická. Aby toho nebylo moc, objevila se i nová mutace britské mutace.

Po vánocích se začaly zpřísňovat nařízení vlády. Jenže lidé už nebyli ochotni dodržovat restrikce (omezení). Strkali hlavu do písku před vysokými čísly nakažených a zemřelých. Málokdo byl ochoten nosit roušku, a po dalším zpřísnění dokonce povinný respirátor. Lidé přestali být opatrní a přestali se bát. Přes poměrně přísný lokdaun se čísla jen mírně snižují, ale lidí v těžkém stavu neubývá. Začínají růst počty mladších pacientů, kteří jsou déle nemocní. Začalo se očkovat, ale jsou problémy s vakcínami a bohužel, vláda odmítla využít velmi účinný ruský SputnikV z ideologických důvodů. Stejně dopadly čínské vakcíny.

Co udělalo město pro své seniory? Mohli si vyzvednout v podatelně radnice nekvalitní textilní roušku, bylo zveřejněno číslo pomoci 80+. Bylo zřízeno testovací místo na náměstí, ale to se týká všech občanů. A docela bych zapomněla, na můj popud byl na výlepových plochách zveřejněn leták s telefonními čísly. Někde i letáky s nařízeními vlády. Představovala jsem si, že to budou důrazná a výrazná upozornění na dodržování nařízení vlády, ne nenápadné unifikované letáky Ministertva zdravotnictví. Rozhlas opět nebyl využit. Víc město pro seniory neudělalo.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz