Tisk článku

Proč odbor životního prostředí likviduje rostoucí živé keře ve městě?

Proč odbor životního prostředí likviduje rostoucí živé keře ve městě?

Poslední akce odboru životního prostředí, přesněji řečeno úřednice H. Jelinkové, správce městské zeleně, se týkají postupné likvidace popínavých rostlin loubince lidově zvaného psí víno rostoucích  na gabionech (kontejnerová stání vybudovaná z drátěných klecí naplněných kameny) za panelovými domy Na Výsluní. Tyto rostliny, zdravé a vitální, byly ke gabionům vysázeny v souladu s projektem revitalizace sídliště.

Byly tam vysázeny proto, aby zakryly nevábné šedivé hromady kamení v drátěných klecích a v létě snižovaly teplotu rozpálených kamenů.

Loubinec je popínavka, která musí mít oporu, po které se pne nebo plazí (podobně se chová vinná réva, plaménky, popínavá růže, podražec, vistárie, zimolez, opletka), vytváří ale i úponky s destičkami, kterými se přichytí k podkladu. Podobně se může přichytit břečťan, přísavník pětilistý nebo trojcípy, trubač či hortenzie.

Výhodou loubince je velmi rychlý růst, může šplhat až do výšky 15 metrů. Na sídlišti jsou místa, kde loubinec vyrostl samovolně (ptáci přenášejí semena z bobulí, které ozobávají, v trusu); vadí pouze tehdy, když pokryje poléhavé jehličnany, pak se musí pravidelně odstraňovat. Bohužel, jsou místa, kde to FCC neudělá, a pak může keř, ke kterému nejde světlo, uhynout.

V přírodě je považován za nežádoucí, invazivní, ale ve městě je často využíván pro rychlé a levné ozelenění plotů, stěn, mříží a podobně. V době květu poskytuje potravu včelám, modré bobule jsou vyhledávanou potravou ptáků. Je tedy velmi užitečný. Jen se musí občas „držet na uzdě“, když dlouhé šlahouny opustí vymezený prostor a začnou se šplhat na okolní stromy a keře.

A to se stalo s loubincem za paneláky na Výsluní i jinde. Loubinec z gabionů se objevil na okolní vegetaci. Není problém výhony strhat z okolní zeleně a každoročně zastřihnout.

Upozornila jsem pracovnici městského úřadu z odboru životního prostředí Hanu Jelínkovou, že je nutné odstranit výhony psího vína z okolí gabionů. Slíbila, že firmě FCC zadá tento úkol. FCC udělá jen to, co jim nařídí. Jenže FCC výhony odstranila jen někde. Nikdo netušil proč.

Až teprve když byly loubince postupně zlikvidovány, došlo nám, že paní Jelínková se rozhodla odstranit úspěšně rostoucí, živé rostliny. Proč? Protože paní Jelínková je považuje za invazivní, ačkoliv sídliště není volná příroda.

Není to poprvé, co rozhodla, že se odstraní úspěšně rostoucí keře. Místo aby směřovala svoje aktivity na ozelenění ploch bez keřů a stromů, nechá zničit keře, které rostou, a místo nich nechá za velké peníze vysadit něco jiného. To je naprosto nesmyslný postup. A není nikdo, kdo by zastavil její podivné počínání.

Rada města včetně vedení města nejeví zájem, ostatní úředníci na odboru životního prostředí do toho nemohou mluvit. Výbor pro životní prostředí a klimatické změny, který jsem několikrát navrhovala zřídit, a který mohl monitorovat nežádoucí zásahy do zeleně, nebyl koaličními zastupiteli schválen.

Co je špatného na odstraňování loubince? Roste, nepotřebuje žádnou jinou údržbu, než jednou ročně zastihnout neposlušné výhony. Velká plocha zeleně ochlazuje prostor a zvlhčuje vzduch, zachytí spoustu prachu.  Květy poskytují potravu včelám a bobule ptákům. Dokonale zakrývají gabiony, které se sem nehodí a nejsou vůbec k ničemu. Nová výsadba je drahá, bude požadovat soustavnou péči, která v našem městě není samozřejmostí.

Když nějaká vegetace dobře prospívá, je nesmysl ji odstraňovat. Pokud chce paní Jelínková vyvíjet nějakou aktivitu, ať zaměří svou pozornost na plochy, kde není žádná zeleň, kde je nutné vysadit stromy a spoustu keřů, např. za Anitou. Je potřeba dosadit stromořadí, např. Na Výsluní naproti Tesca. Takových míst je ve městě spousta.

Ať proboha neničí zeleň, která léta bojovala o život než začala růst. Co roste, by mělo být chráněno.

Anna Spěváčková

Názory

11.03. 05:26Jirka
podívejte se
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz