Tisk článku

Víte vše o chystané stavbě kašny za kinem za osm milionů?

Zastupitel R. Vebr zaslal všem zastupitelům informace o chystané stavbě fontány za kinem. Nejedná se jen o částku osmi milionů, ale i další roční provozní náklady.   

Vážení zastupitelé, vážený pane architekte. 
Kolik z Vás mělo úplné informace ohledně projektu fontány za KD?  V článku p. Lence v lednových Listech je uvedeno hodně pozitiv.  Alespoň vy, koaliční zastupitelé, máte pročtené potřebné informace?  V příloze Vám předkládám hodně stručný výňatek z dokumentace, zejména části ,,D“.  Spotřebou pitné vody, chemikálií na úpravu vody a spotřebou elektřiny přinese tato atrakce nemalé roční provozní náklady.  K tomu je třeba přičíst náklady na obsluhu doplňování náplní, výměny písku ve filtru atd.  V době, kdy se staví i velmi malé vodní elektrárny na potocích s nutným omezením fauny i flóry postavíme fontánu s významnou spotřebou energií a pitné vody, na jejíž čerpání a úpravu je třeba také nemálo elektřiny a nakonec vypouštění kalů z listí a prachu do čističky, kde ho opět energeticky náročně odloučíme a zlikvidujeme na skládce nebezpečných odpadů.  S trvalým dávkováním desinfekcí a Ph stabilizátorů, které je také nutné vyrobit. 
To celé v době, kdy Ing. Tichota z vodoprávního úřadu zmiňuje možný zákaz odběru i vody z Labe na zalévání zeleně. 

Významně zmenšené výtrysky fontány by bylo vhodnější umístit namísto zrušené fontány před KD, kde je z původního bazénu zvýšený záhon. Zde by tolik neobtěžoval hluk dopadající vody, ani výskání dětí.  V druhé příloze předkládám alternativní možnost řešení. 
R. Vebr 

 

Roční provozní náklady fontány

Předpokládaná spotřeba elektřiny sezonně 21 033 kWh.

Předpokládaná spotřeba pitné vody sezonně 159,27 m3. Odtok bude do splaškové kanalizace, takže bude účtováno i stočné.

1x čerpadlo čistícího okruhu – poběží stále 1,03 kW

Automatické doplňování pitné vody a automatické odkalování filtru do kanalizace. Automatické doplňování chemikálií úpravy Ph a desinfekce vody. UV lampa 230V/ 110 W Náplně pískového filtru.

25 čerpadel pod výtrysky, které půjdou dle programu. Výška výtrysků 1x 4 metry + 24x 2 metry Led světla u trysek 24V/ 21W

2.6.2 Dezinfekce vody

K úpravě vody je použito dávkování chlornanu sodného jako dezinfekčního činidla, kyseliny sírové jako korektoru pH, síran hlinitý roztok jako koagulant a algicidní přípravek pro zamezení růstu řas. Kvalita vody je měřena regulátorem v hodnotách ORP a pH. Na základě naměřených hodnot ORP bude dávkován dezinfikant a na základě naměřeného pH korektor.

2.7 Napouštění a dopouštění vody

Napájecí médium pro fontánu bude voda z vodovodního řadu pitné vody, ze kterého bude zřízena vodovodní přípojka.

2.12 Odpadní vody

Odpadní vody z technologie vodního prvku budou napojeny na rozvod splaškové kanalizace, která bude v rámci ZTI přivedena do strojovny.

Anna Spěváčková

Názory

23.01. 21:04Anna Spěváčková
dodatek
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz