Tisk článku

Nejkrásnější květinový záhon v Neratovicích

Místo keřů, stromů a trávníků začal odbor životního prostředí prosazovat záhony s cibulovinami, trvalkami a travinami. Je to teď velká móda.

Hodně drahá móda. Cibulky, trvalky i traviny jsou velmi drahé. Do výdajů je třeba započítat úpravu pozemku. Na př. naproti radnice rostly keře, ty byly odstraněny a místo nich byly vysázeny trvalky a traviny. Prý keře bránily v rozhledu. Jenže od Kojetické k radnici je jednosměrka a keře ničemu nepřekážely. Podél chodníku od radnice a na Kojetické byly odrýpány drny trávy kvůli nové výsadbě. Totéž u teletníků, Na Výsluní za čísly 1315 a 16 byly bezdůvodně vyřezány  keře tamaryšku a ptačího zobu  a nahrazeny trvalkami a travinami. Docela bych zapomněla na plochu u ZUŠky, kde z téhož důvodu zmizely krásné poléhavé jehličnany.

Nové záhony se musí trvale udržovat. Likvidovat plevel, odstraňovat suché výhony, v období sucha zalévat, občas by se měly přihnojit. To také něco stojí.

Mnohdy slyším názor, že trvalky a cibuloviny poskytují potravu včelám. Neposkytují. Většina trvalek i cibulovin je vyšlechtěná, plnokvěté odrůdy neobsahují nektar ani pyl.

Mám dojem, že tyto často zbytečné úpravy jsou „kšefty“ pro spřízněné firmy. Každá zakázka je dobrá, každý peníz se hodí. Už jen proto, že kontrola spřátelených firem je minimální.

Ale vraťme se k nejkrásnějšímu záhonu v Neratovicích. Samozřejmě je to ironie. Jedná se o záhon s trvalkami naproti gymnáziu.

Když napíšu, že je záhon zarostlý metr vysokým plevelem, nevystihuje skutečnost. Běžte se sami podívat, jak to tam vypadá. Všimněte si ještě jedné věci. Po obou stranách záhonu byly vysazeny červenolisté buky jako náhradní výsadba za pokácené stromy. Zůstal jen jeden a přesto, že uhynulá nová výsadba má být nahrazena novým výpěstkem, nic takového se nestalo. Takových příkladů byste našli ve městě mnoho. Co je příčina? Chybí odpovědnost politiků i úředníků za svá rozhodnutí.

Firma FCC, která má pečovat o zeleň, šetří na kvalifikovaných zaměstnancích, město nemá zpracovaná Pravidla údržby zeleně. Firma FCC nemá zájem na kvalitě svých prací. Má s městem uzavřenou smlouvu na dobu určitou a je placena paušálem. To se to pak podniká...

Anna Spěváčková

Názory

12.12. 13:33Anna Spěváčková
nejen FCC, ale i úřednice
13.12. 06:06Honza
příjde mi
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz