Tisk článku

Všimli jste si, jak přibývá odpadu?

Je to logické. Obchody byly zavřené, hodně lidí začalo nakupovat na e-šopech, objednané zboží je zabalené v krabicích a v plastech.

Vidíme to na vlastní oči. Kontejnery na směsný odpad jsou zcela přeplněné, pytle s odpady přepadávají na zem. Jsou přeplněné i kontejnery na tříděný odpad. V mnoha městech už zjistili, že se jim množství odpadu navýšilo nejméně o pět až deset procent. Například v krajském městě Olomouci je nárůst až pětinový. Radnice proto zvažují, že kvůli tomu zdraží poplatky za vyvážení popelnic.

Touto cestou by se asi Neratovice neměly ubírat. Už nyní platíme jednu z nejvyšších částek ve Středočeském kraji. Část kontejnerů údajně patří družstvům a SVJ, další patří FCC. Nejprve by měly být navýšeny počty kontejnerů na směsný i tříděný odpad.

Ještě jsou způsoby, jak snížit množství odpadu. Obyvatelé, kteří dávají biologický odpad do speciálních popelnic, by mělo město vyzvat, aby pomohli městu zredukovat množství biologického odpadu tak, že na svých zahradách by si zřídili obyčejné komposty. Ne kompostéry, ty jsou nevýhodné. Také za paneláky a bytovými domy by mohly být zřízeny jednoduché komunitní prkenné komposty přístupné všem. Kompost z nich by se dal využít na pohnojení předzahrádek a trávníků, do truhlíků apod. Tím bychom snížili množství odpadu a nebudeme žít v nejistotě, zda nám město ještě zvýší poplatky za odpad.

Proč zdůrazňuji přístupné VŠEM?

Protože ve městě byly na popud zastupitelky Proškové instalovány dva uzavřené trojdílné kompostéry, údajně v ceně 75 000,,- Kč. Jeden Na Výsluní, druhý za náměstím. Jak už jsem napsala, jsou uzamčené, uzamčená je i hnědá popelnice na bioodpad Na Výsluní. Má smůlu ten, kdo by chtěl do nich dát ojedinělou dávku biomateriálu. Chybí leták s upozorněním, jak postupovat, když někdo chce dát bioodpad do kompostéru nebo popelnice. Musel by si zjistit, kde bydlí paní Prošková, vyzvednout si u ní klíče, to je všechno zdlouhavé. A tak velká část obyvatel hází bioodpad do směsných kontejnerů nebo v lepším případě jej dá do pole.

To také není špatné, zlepší se přísun organického hnojiva do naší, městské půdy.

Anna Spěváčková

Názory

12.12. 13:27Anna Spěváčková
ne na nástěnkách
12.12. 16:03Josef
odpadu
13.12. 17:48 Hanka
ve vnitrobloku
14.12. 06:26MP Neratovice
Poděkování PSVB
15.12. 15:50Květa
kontejnér
15.12. 17:50Honza
otázkou je
15.12. 21:42MP Neratovice
Ano Honzo
15.12. 23:22Lucka
Bordel
16.12. 11:45Jitka
já myslím,že je jedno
16.12. 20:20Petr
..achjo..
25.12. 07:08Helena
odpad
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz