Tisk článku

3 323 seniorů

Tolik občanů starších 65 let bydlí v našem městě. Přesně řečeno, má zde trvalý pobyt. Kolik tady jen bydlí, známo není.

Proč o tom píši. Hodně poslouchám rozhlas a občas i televizi a všude slyším, jak by měla města a vesnice věnovat pozornost seniorům, kteří jsou nejvíce vystaveni hrozbě nakažení covidem19. Také nejvíce umírají. Už zemřelo více než osm a půl tisíc lidí, z nich většina jsou staří lidé.

Na počátku epidemie, na jaře ( první zaznamenaný případ v ČR je z 1. 3. 2020 – Čech, který byl na lyžovačce v Itálii, v Neratovicích byly potvrzené první dva případy 14. 3. 2020 ) už 12. března byl vyhlášen nouzový stav a omezení volného pohybu osob.

Město Neratovice udělalo několik kroků. Byla zřízena krizová linka a linka pomoci seniorům. Tel. čísla běžela v TV, o něco později byly letáky s těmito čísly + možnost dovážení jídel, vyvěšeny na dveřích domů. Všechny další informace byly dostupné pouze na webu města a na facebooku města. Kdo neměl počítač, nevidí dobře nebo s ním neumí zacházet, měl smůlu. A tito lidé jsou právě v ohrožené skupině. Krizový štáb zasedal během tří měsíců (březen až květen) 17x.

Žádala jsem vedení města, aby pravidelně informovalo obyvatele města rozhlasem, tak jak se dělo v mnoha jiných obcích. Byla jsem upozorněna, že to, co považujeme za městský rozhlas, je ve skutečností systém VISO/VOX určený pouze pro mimořádné události. Ale copak není epidemie smrtelné nemoci mimořádná událost? Navzdory výmluvám města byla systémem VISO/VOX hrána píseň „Není nutno, není nutno“, prý k povzbuzení obyvatel.

Seniorům byly městem doručeny podivné roušky z netkané textilie s dvěma gumičkami, většina lidí si s nimi nevěděla rady a tak skončily v odpadu. Bylo nám doporučeno zakoupit si dezinfekci 100 ml za 70 Kč. To bylo vše, co město udělalo pro seniory v první jarní vlně epidemie. Lidé si nakonec začali šít svépomocí textilní roušky, prý bylo možné si je někde vyzvednout, ale tato informace se k mnoha seniorům nedostala. Připravovali si dezinfekci z francovky nebo lihu.

Díky odpovědnému přístupu vlády a odborníků jsme se s jarní vlnou epidemie výborně vypořádali.

Počty nakažených se snižovaly, lidem otrnulo, předpokládali, že tím vše skončilo. Nastalo masivní uvolňování, ale už v srpnu bylo zřejmé, že počty nakažených rychle rostou. Přes varování odborníků nebyla zavedena žádná opatření. Blížily se krajské volby. Až 1. září byly nařízeny povinné roušky, 5. října byl vyhlášen nouzový stav. Počty nakažených a mrtvých rostly do závratných výšek. Dosáhli jsme rekordu – byli jsme první na světe v počtu mrtvých.

Co udělalo město? Opět informovalo obyvatele pouze na webu města a facebooku. Ty nejprimitivnější textilní roušky stejné velikosti pro seniory bylo možné si vyzvednout v podatelně radnice, opět byla nabízena dezinfekce 100ml za 70 Kč. Tentokrát už ji lidé kupovali u vietnamců nebo v drogerii 1000 ml za 99,- Kč. Krizový štáb zasedal během dvou měsíců (březen až listopad) 5x.

To bylo vše, o čem vím.

Anna Spěváčková

Názory

12.12. 13:25Anna Spěváčková
počet mrtvých stoupá
23.12. 04:18Pepa
?
23.12. 09:54Anna Spěváčková
kdopak šíří pomluvy????
23.12. 09:59Anna Spěváčková
kdopak šíří pomluvy????
16.12. 10:45Míša
dotaz
04.01. 10:24Renata
Senioři
04.01. 11:39Anna Spěváčková
Je covid chřipečka?
04.01. 14:37Josef
osvěta,kontrola
04.01. 13:15Renata
senioři a covid
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz