Proč nemáme knihobudku?

Okrajové části města i některé obce ji mají. Neratovice, největší z částí města, ne.

Kdo neví, co je knihobudka? Je to nějaký prostor, obvykle ve veřejném prostoru, kam mohou lidé vkládat knihy, které nepotřebují. Milovník knih by totiž  nikdy nehodil knihu do popelnice. Kniha je věc posvátná a člověk si jí váží.

Proto vznikly knihobudky. Buď malé nebo velké vytvořené z telefonních budek. Malou mají Mlékojedy, Lobkovice, Libiš, velkou jsem viděla v Čelákovicích, Újezdě nad Lesy a jistě jsou i jinde. Existují také nádražní knihovny. Vím o Kralupech. Také některé kavárny mají svůj knižní koutek. U nás je to Angelico Caffé. Café Nátura na náměstí má ještě knihovničku? Nevím.

Neratovice ale knihobudku nemají. Proč?  Přitom na Kojetické naštěstí zůstala telefonní budka určená pro knihovnu. Vedoucí knihovny paní Pinkerová se obává, že by v ní nebyl pořádek. Nabídla jsem se, že bych chodila knihy rovnat a kontrolovat. No, nejde to. Škoda. Přitom v Neratovicích je dost knihomilných osob, které by jistě měly zájem o výměnu knih.

Neratovice přece jen nepatří k příliš uměnímilovným městům. Ač jim to vedení kulturáku snaží za každou cenu nacpat. Žádná dechovka, žádná cimbálovka...jen si zvykejte, vesničani...

Anna Spěváčková
Jméno:Marcela
Datum:23.09. 16:22
Titulek:knihobudky
Dobrý den paní Spěváčková,
přímo na webu knihobudka.cz je jasně vidět, že v přilehlém okolí centra Neratovic jsou knihobudky dvě - přímo v nádražní budově (ta je tam už několik let, sama jsem ji využila) a pak u pol. Adonis Dental (té jsem si nevšimla, možná bude nová). Ve spoustě věcech máte pravdu, ale co takhle nebýt za každou cenu negativní a hledat ta negativa i tam, kde nejsou a informace si ověřit?
Navíc píšete o Lobkovicích, Byškovicích nebo Mlékojedech, jako by byly samostatnými obcemi, ale já je považuji za součást Neratovic, takže celkem máme ve městě knihobudek pět.
Hezký den
M.
Jméno:Anna Spěváčková, SPD
Datum:24.09. 08:19
Titulek:odpověď
V nádražní budově? Jednu dobu tam vůbec nefungovala, nyní se tam objeví pár knih. Pokud je to knihobudka, tak velmi ubohá. U Adonis Dental? Tam je něco takového? Nejsem za každou cenu negativní, jen se snažím vybalancovat ten nával pozitivních zpráv vedení města a jejich souputníků v Listech a uvést na pravou míru jejich pochvalná sdělení. Všimněte si, že NIKDY v Listech nejsou upozornění na to, co se jim nepovedlo, co je špatně, co lidem neprospělo. Musí tam být objektivní a VYVÁŽENÉ informace.

Cituji: Podle tiskového zákona vydavatel periodického tisku územního samosprávného celku je povinen poskytovat objektivní a vyvážené informace o územním samosprávném celku a poskytnout přiměřený prostor pro uveřejnění sdělení, které vyjadřuje názory členů zastupitelstva územního samosprávného celku, týkající se tohoto územního samosprávného celku.

Vydavatel - město to nedělá! Naopak, jen se chválí a dovolí redakční radě v čele s šéfredaktorem Hergesellem, aby CENZUROVAL!!! opoziční zastupitelce její příspěvky!!!!

To schvalujete???

Pokud se týká knihobudek v okrajových částech města, je jedno, jaký máte názor na jejich umístění, ale pro mě jsou mimo centrum města a pro většinu obyvatel nedostupné.