Jak žijí naši bezdomovci

Na minulém únorovém zasedání zastupitelstva padl dotaz, co naši bezdomovci, jak je o ně postaráno?

Někdo zřejmě ze sociálky odpověděl, že jsou ubytovaní v bývalém krámu u spolanské polikliniky. A co záchod? Odpověď zněla, že ho mají venku.

Náhodou jsem narazila na jednoho bezdomovce na zastávce vlaku Neratovice – náměstí, kde trávil svůj volný čas. Tedy spíš byl donucen ho tam trávit, protože, jak se mi svěřil,  přes den musí místnost opustit a mohou se vrátit až večer.

Nedalo mi to, ráda vidím věci na vlastní oči a tak jsem se vydala k poliklinice. Ještě před tím jsem hovořila se dvěma bezdomovci na zastávce u pošty a to mě přesvědčilo o tom, že situace lidí bez domova není růžová.

Jak tedy vypadá život bezdomovce v Neratovicích. Večer v 18. hod přijede městská policie, odemkne zamřížované dveře a pustí bezdomovce dovnitř, do místnosti bývalého krámu. Místnost, kam jsem se šla osobně podívat,  je veliká odhadem 20 - 25 m2 (mohu se trochu mýlit, těžko se to odhaduje), samozřejmě se špinavou podlahou, je vybavená třemi lůžky a několika matracemi, celkem pro 7 – 8 osob. Kromě toho v ní není nic jiného než malinké umyvadlo se kohoutkem se studenou vodou. Záchod toi-toi je umístěn před budovou a používá se, i když mrzne až praští. V místnosti lidé stráví noc, v devět ráno ji musí  opustit.

Nemají se kde pořádně umýt, to znamená vysprchovat ani si vyprat a usušit své oblečení.

Možná namítáte: zavinili si to sami, smrdí, chlastají a kradou. Smrdí, ale jak už jsme napsala, nemají kde se vykoupat a nemají možnost vyprat si své svršky. (Na zasedání jsem se ptala pana starosty, jak by mu bylo, kdyby se den po dni nevykoupal a nevypral svůj oděv. Neodpověděl mi na to.) Asi opravdu pijí alkohol, ale při představě takového života bych se dala na pití také.

Navrhla jsem na zasedání zastupitelstva bod programu: „Bezdomovci“ v naivní víře, že budeme debatovat, jak jejich život zlepšit. Bylo zamítnuto.

Přitom hned za zdí mají obyvatelé Ukrajiny vše, co člověk potřebuje k životu. Dobře vybavenou kuchyň s ledničkami, mrazákem, vařiči, myčkou, pračkou, koupelnami a záchody, pohodlnými pokoji. Když jsem zde byla na podzim, měli k dispozici jeden zrenovovaný barák, nyní už mají tři.

Ptám se: Proč naši lidé nemají nárok alespoň na trochu slušné ubytování? Proč nemají k dispozici sprchu a záchod v uzavřené místnosti? Proč jsou vyhnáni ven do deště a do mrazu bez ohledu na počasí a jejich zdravotní stav?

Nejsou to snad lidé jako my? Opravdu si svoji situaci zavinili sami? Stačí se přece rozvést, ztratit byt a zaměstnání a jsou z nich bezdomovci. V republice je údajně žije cca 24 000 bezdomovců, z toho 2 600 dětí!!! Armáda spásy odhaduje jejich celkový počet na 50 000 až 70 000. To je ostuda státu a obcí.

Škoda, že nemáme domovské právo neboli domovskou příslušnost, která byla zřízena za Rakouska -Uherska r. 1849 a byla zrušena r. 1949.

Anna Spěváčková
Jméno:Josef
Datum:01.04. 17:29
Titulek:je to hnus
Cizákovi,mnohdy s SUV autem a značkovým oblečením,Iphony se nacpe a bere větší ohled než na vlastní.Někdo už řekl,že to není "zdarma"..Uvědomíme-li si ,že ti naši "prašiví" bezdomovci kdysi jistě do společné kasy svými daněmi přispěli..Ale o tom se nesmí mluvit,lidi vidí,slyší,vnímají ty rozdíly...Hlavně vyslat signál na patřičná místa.A po nás potopa.
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:04.04. 06:57
Titulek:dnešní aktuální zpráva
Dnešním dnem 4. dubna 2023 už bezdomovci nesmějí využívat svůj (bídný - přístřešek - bez možnosti se osprchovat, vyprat svršky a vykonat potřebu v normálním WC) u spolanské polikliniky. Rozhodlo vedení města. Rozhodlo vedení města? Jestli se nemýlím, je to starosta Kroužecký. Volala jsem mu - hlasová schránka.
Obyvatelé okolních baráků smějí samozřejmě zůstat.
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:04.04. 07:57
Titulek:návrh na zasedání zastupitelstva
Navrhla jsem bod programu: "Zpráva o stavu bezdomovců v Neratovicích". Nebyl schválen.
Proti hlasoval: generál Hlinovský
Zdrželi se: místost. Hanslíková, učitelka Novotná,právník Zika, šéfredaktor týdeníku Euro Hergesell, kulturák Poříz, místost. Židoň, starosta Kroužecký, učitel Štěrba, bývalá starostka Mrzílková, učitel gymnázia Vais.

Divím se jim. Nikdy nikdo neví, kde skončí. Třeba jako bezdomovec.
Jméno:karel
Datum:05.04. 13:06
Titulek:to víte
Jsou to bezpříjmové osoby,ne developeři s plnými kapsami,kterým se tu otevírají dveře.Dneska přeci se musí každý postarat o sebe,nacpat státu a pak od něj nic nechtít..A to se ti přichozivší z východu mají hůře??Asi ne,těm se vše nabídne jako hostovi..proto státní kasa poloprázdná,nejsou léky,je zvýšená poptávka po potravinách,alkoholu,energ iích...Ale může za to Covid a Putin.
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:04.05. 12:36
Titulek:bezdomovci v Brně uhořeli
V Brně uhořelo osm lidí v nepoužívaných obytných buňkách. Prý v kouři ztratili orientaci. Podle jiných zdrojů se lidé nemohli dostat ven kvůli zamřížovaným oknům. Naši bezdomovci už nesmějí do svého "pokojíčku" v baráku vedle ukrajinců, ten je zamčený a musí si najít místo, kde budou ložírovat. Vzhledem k tomu, že k ránu pořád mrzne, není to pro ně procházka jarním hájem. Neměli by naši členové koalice vyzkoušet pár dní bez střechy nad hlavou a bez sprchy? Možná by se vcítili více do situace lidí bez domova.
Jméno: Věra
Datum:04.05. 13:20
Titulek:co dodat
Je to hnus ...fialovej.K cizímu líp než vlastním.Tito lidé se určitě někdy podílely do daň.měšce,jiní příjdou a mají vše.Ostatně,zajímalo by mne,jak to zde mají maminky s umístěním dětí do školek.Prý je to také problém a upřednostňují se "jiní"..