Na území Spolany se má stavět spalovna odpadů čili Průmyslové energetické centrum Neratovice (PECeN)

Na území Spolany se má stavět spalovna odpadů čili Průmyslové energetické centrum Neratovice (PECeN) neboli Zařízení pro energetické využití odpadů (ZEVO)

V těcho zařízeních se odpad nejen spálí, ale vyrobí se z něj teplo nebo pára a elektrický proud. Ale odpad jen tak nezmizí, zbydou emise vypuštěné do ovzduší obsahující karcinogenní (rakovinotvorné) dioxiny a furany, a pevné zbytky. Těch je 1/3 z původního množství odpadů. Zhruba desetinu tvoří popílek, což jsou zbytky z čištění spalin. V něm se nejvíce koncentrují toxické (jedovaté) látky, obzvlášť dioxiny, které se postupně hromadí v životním prostředí a v tělech živočichů, tedy i člověka. Narušují imunitu, fungování štítné žlázy a rozmnožovací systém člověka. Ale o dioxinech něco víme, vznikaly přece i ve Spolaně a spousta lidí na ně doplatila. Ale dioxiny a hlavně tzv. bromované dioxiny (jejich koncentrace se většinou vůbec nesledují) jsou i v dalších pevných zbytcích - popelu a strusce, což je nedokonale spálený odpad. Na př.kusy kovu, keramiky, skla, ale i papíru a pod. Přesto se popel a struska používají do stavebních materiálů. Pevné zbytky se ukládají na skládky, Ačkoliv, jak je zřejmé, obsahují velmi nebezpečné látky. A co hluk? Nebude spalovna hučet? To není nikde uvedené. Naše spalovna bude mít kapacitu 160 000 t odpadů. Neratovice vyprodukují celkem 8 115 t odpadu, z toho je 4 067 t tříděného, 56 t smetků ze silnic a 1 241 t objemného odpadu (to jsou skříně, pohovky a pod.) A to je málo. Bude tedy snaha třídit co nejméně, aby se "nakrmila" spalovna?  Tisíce tun odpadu se stejně budou muset dovážet z širého okolí. Nedivme se Libiši, že nesouhlasí se stavbou spalovny, na rozdíl od Neratovic, které proti výstavbě nemají námitek! Nikdo se nikoho neptal, zda zde chce spalovnu nebo ne. V mnoha městech uspořádali referendum a spalovnu zamítli. Jak  je zřejmé, budou nejen přes Libiš jezdit desítky kamionů s odpadem. Problémy s odpady nevyřeší spalovny. Jediné řešení je snížení množství odpadů. Snížit množství obalů (to je věc výrobců a prodejců!), znovu využívat materiály a použitelné předměty (město by mělo shromažďovat a opravovat vše, co lidé chtějí vyhodit a prodávat za pakatel zájemcům). P.S.:Šíří se zprávy, že až se postaví spalovna, nebudeme za odpad nic platit; to je výmysl.

Anna Spěváčková
Jméno:Jan
Datum:17.02. 18:17
Titulek:Strasite lidi akorát
Prosím nejdříve si o tom něco zjistěte než začnete šířit tyto lži a vymysli. Jste vystudovaná tak se nesnižuje k těmto vyplodum nesmyslů. Děkuji.
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:17.02. 20:21
Titulek:vysvětlení
Tento článek jsem v tomto rozsahu zaslala do Listů. Byla jsem ale upozorněna, že má větší rozsah než zastupitelům povolených 1 500 znaků včetně mezer, o čemž rozhodla tehdejší rada města dne 2.6.2021 ve Statutu vydávání měsíčníku Listy Města Neratovice. Je zajímavé, že starosta, místostarostové a všichni úředníci mají neomezený počet znaků.

Po domluvě s redaktorou paní Kovářovou jsem souhlasila se zkrácením článku, a to od věty "Tisíce tun odpadu...", jinak by článek nevyšel. Nemohla jsem ani dopsat informaci, že většina spaloven posléze NAVÝŠILA svou původně uváděnou kapacitu, ani to, že u naší nemladší a tudíž nejmodernější spalovny v Chotíkově, byly zaznamenány v několikakilometrové vzdálenosti od spalovny zvýšené nálezy dioxinů a mnoha dalších nebezpečných látek ve vejcích, mechu a jehličí. Byla zjištěna přítomnost nebezpečné látky PCB ve vejcích, ačkoliv používání těchto látek je již více než 40 let zakázáno, což znamená, že PCB vzniká při přispalování odpadů. Mnozí z řad odborníků jsou toho názoru, že bude rozšířen železniční uzel Neratovice, aby se mohly časem po železnici dovážet odpady z Německa.
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:17.02. 20:52
Titulek:schůzka jen pro zastupitele
Starosta znovu připomíná zastupitelům schůzku 23.2.2023 se zástupci FCC na téma spalovna, pod krycím názvem PECeN.

A zase se ptám: proč není uspořádána schůzka s občany? Oni tady žijí také a také jich se to dotýká... Zřejmě máme působit jako apoštolové, kteří šíří mezi lidem víru v bezpečnost a nezávadnost spaloven.
Už jsme si tady užili dost se Spolanou, kdo si pamatuje tu hrůzu, nemůže zapomenout. Půjdou ceny nemovitostí se spalovnou za zády nahoru? Budeme s chutí jíst zeleninu a ovoce ze svých zahrádek? Vlastně, většinu jich město stejně zruší...a nikdo stejně neví, odkud je a čím stříkali to, co kupujeme v superhyper.
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:22.02. 11:35
Titulek:Libiš zve občany na besedu o spalovně!
Libiš pořádá v místní knihovně (vedle obecního úřadu) debatu s občany o spalovně odpadů ve Spolaně!!! Koná se v sobotu 25.2. v 17.00 hod. Libiš nesouhlasí se spalovnou. Všude jsou plakátky o nebezpečnosti spalovny. Zato Neratovice nemají námitky. Divíte se? Firma FCC, která bude spalovnu provozovat, má už roky v Nera. na starosti údržbu města - smlouva na dobu neurčitou, platby paušálem, zničená zeleň, špína a nepořádek. Evidentní zájem současného i minulých vedení města o nadstandardní vztahy s FCC. Neratovice bez ohledu .na zřejmé hrozby spalovny nepůjdou PROTI. Jaké benefity jim přináší FCC? Můžeme se domyslet, ne?