Proč je nutné změnit jednací řád (JŘ) zastupitelstva?

Na zasedání zastupitelstva jsem podala návrh, aby starosta města vypracoval (spolu s dalšími subjekty) nový jednací řád v souladu s připomínkami zastupitelů a to do 8.1.2023 (další ZM).

Jistě se ptáte, proč? Co je špatného na jednacím řádu, podle nějž se mají zastupitelé řídit? Tak se na to podívejme:

Shrnu jen ty nejdůležitější nedostatky:

1. Podle současného jednacího řádu může zastupitel dostávat podklady POUZE v elektronické podobě. Kdo špatně vidí, neumí s počítačem, nebo má jiný důvod a chce podklady v papírové podobě, má SMŮLU. Stačilo by v jednacím řádu doplnit - na požádání. (Před čtyřmi roky jsem dva měsíce bojovala o papíry kvůli očím).

2. Pozvánka na zasedání by měla být nejen na úřední desce a internetu, je třeba vytisknout letáky pro ty, kdo nemají nic společného s počítačem, a vylepit je po městě. To se týká i dalších informací jako usnesení za rady, zastupitelstva apod.

3. V jednacím řadu je uvedeno, že občan předloží své žádosti k projednání s dostatečným předstihem. Co to je s dostatečným předstihem????? Takže záleží jen na blahosklonnosti vrchnosti, co přijme a co ne

4. Občan může podle JŘ vystoupit (k bodu či svém vystoupení) na zasedání pouze jednou. A pak se má doprošovat, jestli může ještě něco říci???? Proč ne podle podle potřeby?

5. Starosta může dle JŘ odejmout slovo diskutujícímu, když se vystoupení netýká projednávaného bodu. A co když řečník pouze vysvětluje souvislosti? A co když starosta věci nerozumí a nechápe, o čem řečník  hovoří, což se často stává? Starostovi se tím dává do rukou neomezená moc. Mělo by rozhodnout zastupitelstvo.

6. Na závěr zasedání jsou tzv. interpelace zastupitelů. Občané nevědí, že i oni mohou. Většinou jsou to stížnosti na nějaké nedostatky a vady, které nikdo neřeší. Je to zbytečné napodobování parlamentu. Stačilo by po vystoupení občanů stanovit bod Vystoupení zastupitelů.

7. V jednacím řádu požadovat povinnou účast těch, jejichž záležitosti se budou projednávat, aby mohli vysvětlit podrobnosti. Pokud tam nejsou, bude bod vyřazen z programu.

8. Veškeré podklady, plánky a dokumenty je nutné promítat na plátně tak, aby byly čitelné pro všechny přítomné.

Můj návrh samozřejmě nebyl schválen.

Pokud máte nějaké připomínky k jednacímu řádu (týká se i vás), zašlete mi je na e-mail: spevackova@seznam.cz

 

Anna Spěváčková