Úklid zmrzlého, zasněženého a mokrého listí v sobotu ráno pomocí fukarů

„Probudil mě šílený randál.Aby ne,naši kucí to vzali hezky od podlahy.S fukarama!!Jaképak hrábě,ručičky a ekologie.To už není in.Ó, my se budeme mít,možná někdy na Hromnice bude uklizené město.Mno vivat...“

V sobotu (19.11) ráno dal někdo na neratky tuhle aktuální zprávu. Škoda, že nezavolal. Mám telefon na webu Neratovic.

Kdepak naši kluci, to jsou Ukrajinci. Na tuto práci FCC zaměstnává zásadně Ukrajince. Jsou přece mnohem levnější než naši kluci. Ale teď podrobně.

Jakmile jsem si přečetla zprávu, volala jsem panu Machovcovi z FCC, který má na starosti údržbu města. ( Zeleň má pan Vejvoda.)

Hovor proběhl asi takto (zestručněno):

Já: Dobrý den. Dnes někde ve městě uklízíte. Ale kde?  

M: (koktavě) No, no, po celém městě.

To není pravda. Uklízíte přece podle smlouvy blokově.  (FCC má přede stanovený harmonogram údržby bez ohledu na počasí a jiné okolnosti. Až bude povodeň, budou foukat fukarama pod vodou, když bude hořet tráva, budou rozfoukávat popel.) Kde tedy uklízíte?

V devítce.

Co to je?

Staré Neratovice

Lidé si stěžují na hluk.

Je půl desáté, lidí si nemají stěžovat, mají už být vzhůru a to už nemají co spát.

V sobotu si chtějí lidé odpočinout a mít klid. Proč uklízejí fukary?

Je to nejrychlejší.

Produkují emise, hluk, listí je mokré, namrzlé a leží na něm sníh…Včera pršelo, proč jste neuklízeli, když bylo hezky…

Machovec mi vztekle skočil do řeči, stále něco nesrozumitelně „kafral“ , tak jsem hovor skončila. Nemělo to cenu. FCC se rozhodlo uklízet a nebyl nikdo, kdo by jim to překazil.

Věděla jsem, že to nemá význam, ale přece jsem to zkusila. Zavolám starostovi, třeba mi to vezme. Nevzal. Ozvala se hlasová schránka. Tak jsem jí vylíčila situaci, ale hlasová schránka nereagovala. Na mé volání nereaguje ani starosta.  Mimochodem, tak je tomu vždy, když volám na mobil. Na pevnou linku starosta neví, kdo volá a vezme to.

Pokud se týká mé nespokojenosti s úklidem, pan Machovec byl zvolen do KONTROLNÍHO výboru, kde má většinu koalice. To není snad ani v Číně. Oni budou určitě kontrolovat FCC, už to vidím!!!!!! Koalice bude kontrolovat sama sebe. Ta bezmoc je strašná. Kdyby si alespoň lidé oficiálně stěžovali a přišli na zasedání, ale tady už dávno vítězí: nikdo se do ničeho neplete nebo tvrdí, že co vrchnost dělá, dobře dělá.…

“Pan starosta je takový hodný a co pro nás všechno udělal“, tvrdily staré babičky, když šly volit. Samozřejmě Kroužeckého. Když na každém rohu visel obrovský plakát a dodnes visí leták na plakátovacích plochách. To byla pěkná masírka, kolik to asi stálo a kdo to zaplatil?

7. prosince máme zastupitelstvo, budu pět apelovat na vypovězení smlouvy s FCC. Co myslíte, jak to asi dopadne

Anna Spěváčková

Anna Spěváčková
Jméno:Jirka
Datum:10.12. 06:01
Titulek: by mne zajímalo
Jestli už konečně odvezli ty nahrabané haldy listí na chodnících po celé Benešovce nebo jestli čekají tradičně na vítr většího rozsahu???!
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:10.12. 09:01
Titulek:co s listím.....
b) je dobře. Ono by se to mohlo dělat jinak. Proč odvážet tuny listí, které by za normálních okolností mohlo sloužit jako hnojivo na zelené plochy. Jenže listí se musí nadrtit, aby je neodfoukl vítr, a pak použít jako mulč. Tím, že stromy shazují listí, a to se odváží, přicházejí rostliny o důležité a potřebné živiny. V lese se také listí neshrabuje. Přes zimu se dají do práce rozkladné bakterie a na jaře zůstane tak 10% zbytků. Mám zahrádku v přírodním stylu hlavně se stromy a zásadně listí neshrabuji. Na jaře už není po něm ani památky a pokud něco zbylo, zaroste to. Tyto poznatky byly jako nejnovější trend předkládány na letošní třídenní konferenci Společnosti pro zahradnickou a krajinářskou tvorbu (SZKT) v Luhačovicích, které jsem se jako dlouholetý mimořádný člen zúčastnila. Jenže město moje znalosti a zkušenosti nepotřebuje.
Jméno: Eva
Datum:19.12. 18:21
Titulek:peklo,peklo,peklo...
Dnes prší,na umrzlý,zledovatělý sníh,chůze po tomto je na většině částech města o ústa-není sypáno.Přijel autobus od Prahy a co myslíte že se dělo??!Paní vystoupila a hned padala.Hrůza tahle sebranka líná...Jistě radši sypat solí,aby se to pak v případě sypání písku či škvárou nemuselo odklízet.Prostě LENOST.Asi si bude muset natlouct někdo pořádně a dát to k soudu,aby se ledy hnuly.Hlavně že to dělají dle Machovce....všichni...,to je důležité ...HNUS.