Rekonstrukce kulturáku – v Neratovicích nám zmizí před očima kus naší historie…

Má to být nejvýznamnější stopa, která tu v Neratovich zůstane po naší bývalé a současné radniční „vládě“. Pryč se socialistickou minulostí města!

Jako výsledek architektonické soutěže byl vybrán projekt, jehož výsledkem bude kompletní zničení tzv. společenského domu, lidově kulturáku.

Zmizí dva žádané sály, bude zlikvidován unikátní keramický obklad budovy, mramorové podlahy, kazetové stropy, dřevěné obklady, skleněné artefakty a jiné architektonické perly, vzniklé v sedmdesátých a osmdesátých letech.

Perly, které už nikdo nevytvoří kvůli zlikvidovanému českému průmyslu.

Bude vše nové a moderní,  studené a odlidštěné, aby zmizely doklady minulých dob, kdy naši lidé byli označováni jako majitelé „zlatých českých ručiček“.

Přitom stačilo budovu zateplit a do prostor v zadní části přízemí umístit přepážky k vytvoření kójí pro úředníky z horních pater budovy. Ale na to město nikdy nepřistoupí, úředníci přece musí být v reprezentační přední části rekonstruované budovy s novým zařízením a vybavením. Přece se nebude šetřit, když se otevírá příležitost utratit stovky milionů. Vzrostlá zeleň kolem kulturáku bude zlikvidována v rámci úprav okolní plochy včetně unikátního břečťanu v zadní části budovy.

Ano, to vše bude stát suma sumárum stovky milionů. Tahle monstrakce je naplánována na dobu, kdy tisíce občanů našeho města budou postupně upadat do čím dál větší bídy, možná přijdou o střechu nad hlavou a sousta do úst.

Zdá se vám, že to vidím moc černě? Možná to bude ještě chmurnější.

Pomůže město svým občanům, když stát pomoci nechce? Ano, nechce, ne nemůže. Jsem přesvědčena o tom, že tato vláda je účelově dosazena, aby zadupala náš národ a stát. (POZOR! Ústavou je zaručena svoboda slova, doufám, že pořád platí.)

Město zprivatizovalo byty; nevadilo mu, že přijde nejméně o šest milionů zisku z nájmu. Chtělo si navýšit zisky z prodeje bytů, aby mělo na monstr akce, jako je zbytečná výstavba polikliniky (kdyby se nezprivatizoval „dům hrůzy“ na Kojetické, nemusela se poliklinika stavět, ale je to zřejmě kšeft pro určitou firmu), katastrofální rekonstrukce kulturáku a výstavba parkovacího domu, které by mělo předcházet vytvoření parkování pro rezidenty s trvalým bydlištěm v Neratovicích v dané oblasti na jedno auto,  na druhé a další auto by se poplatky zvyšovaly. Jiná pravidla a mnohem vyšší poplatky než na rezidenty by se vztahovaly na abonenty, tj. právnické nebo fyzické osoby, které mají ve vybrané oblasti sídlo nebo provozovnu.

Zatím se kolem parkovacích zón nic neděje, vypadá to, že se nic měnit nebude. Postaví se parkovací dům a nikdo v něm nebude chtít parkovat kvůli vysokým cenám. Kulturák bude obětován touze po moci a penězích, plánovaná revitalizace náměstí dopadne stejně jako Kostomlatského sady a další zvěrstva budou pokračovat.

Anna Spěváčková