Město je opět rozkopané

Tentokrát se kopou na jiných místech výkopy pro vysokorychlostní internet. Proč si město nedalo podmínku, aby oba subjekty – T-Mobil a internet položili kabely do JEDNĚCH výkopů?

Nejprve bylo celé město rozkopáno pro T-Mobil. Byly poškozeny kořeny keřů a stromů. To znamená, že dřeviny přišly o část kořenů, které rostlinu zásobují vodou a živinami. Otevřené výkopy víc vysychají, takže dřeviny trpí větším suchem. Jsou ve stresu (ano, rostliny opravdu prožívají stres, vnímají vítr, strádají, CÍTÍ atd. ) Začnou prosychat nebo dokonce uschnou.

Vytvořením výkopů se naruší houbová vlákna, která propojují kořeny dřevin, dodávají jim minerály  a samy od nich dostávají dostávají cukr, který si neumí vyrobit, protože nejsou zelené, neprovádějí fotosyntézu. Mimo jiné vlákna fungují jako internet. Jejich pomocí jsou dřeviny nejen o tom informovány o škůdcích, kteří napadly jiné stromy. 

Je to složité, co? Ale nové výzkumy odhalily, že stromy (keře jsou vlastně také stromy, jenže nemají kmen) jsou velmi složité organizmy, které cítí,  předvídají a vnímají se navzájem. Jen se nemohou pohybovat z místa na místo a musí se smířit s pobytem i na těch nejnevhodnějších místech, které si ani někdy samy nevybraly (vysazuje je často člověk). Na rozdíl od živočichů (i lidí) u nich probíhají procesy tak pomalu, že je prakticky nevnímáme. Jsou dlouhověké (pokud je někdo nenechá pokácet či zničit mnoha jinými způsoby), prakticky nesmrtelné.

A právě výkopy a udusávání půdy mechanizmy v našem městě znamenají velmi nepříznivé zásahy do jejich života.

Jenže členové vedení města včetně jejich souputníků se tím nezabývají. Jsou v tomto směru nevzdělaní (i bioložka L. Mrzílková, vydávající se za ekoložku) a co víc, nenechají si poradit. 

Komunální volby se blíží a více než stovka zájemců se bude chtít (za každou cenu) dostat do zastupitelstva. Velmi dobře posuzujte, zda je volit či ne.  Jak je běžné, naslibují modré z nebe, ale ne vše je ve prospěch těch obyčejných lidí, kteří zde žijí.

 

 

Anna Spěváčková
Jméno:Marta Doubravová
Datum:06.06. 16:40
Titulek:Je to marné...
.. a všude stejné. Spousta lidí žije v domnění, že voda se vyrábí v kohoutku, kterým stačí otočit. Nežijou v souladu s přírodou, nezajímá je utrpení zvířat a rostlin a nedchází jim, že i oni jsou součástí přírody a že až všechno zničíme, tak prostě chcípneme. Jen škoda, že společně to odnesou i ti, kteří to nezavinili (zvířata, rostliny a cca 5% normálních lidí).
Jméno:Jana
Datum:12.06. 04:04
Titulek:skvělé!
Tohle říkám i já,nemá to chybu.
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:12.06. 14:22
Titulek:soulad s přírodou -to řekněte starostovi
Jenže rozvojové země (a nejen ty, podívejte se na naše vedení) vám kašlou na soulad s přírodou, chtějí být bohatí jako Amerika a mít vše, co mají oni. Množí se jak kobylky a nikdo, opakuji nikdo jim v tom nezabrání. Zatímco Evropa vymírá, oni doslova bobtnají. Spotřebovávají zdroje a nemají zájem o nějakou šetrnost. EU se naopak zbláznila s green dealem a to nás povede do totální bídy. Před chvílí ministr Lipavskou blouznil něco o elektroautech, inu pirát...Vlastně do toho epidemie, válka, sankce proti Rusku, které my odneseme. Průšvih je, že kdybychom chtěli odejít z německé burzy s energiemi, může se stát, že nám Německo odmítne prodávat ruský plyn, na němž jsme z 95 % závislí a nemáme za něj náhradu. Pokud k tomu dojde, pak se zhroutí celý stát, průmysl i zemědělství a veškerá odvětví. Pokud umrzneme, ani nás nespálí v krematoriích. To nejsou moje názory, ale lidí, kteří do toho vidí.
Jméno:Anna Spěváčková, zastupitelka za SPD <spevackova@seznam.cz>
Datum:16.06. 20:41
Titulek:je to jinak
Omyl. Výkopy nejsou dvoje - pro T-mobil a vysokorychlostní internet, ale veškeré výkopy jsou pro T-mobil, který bude provozovat vysokorychlostní internet. Včera nám to na zasedání zastupitelstva oznámil starosta Kroužecký.