Je touha po míru alibizmus aneb kdo neprožil válku a nezná ji ani z vyprávění, musí si ji sám prožít?

Petr Vrána z ODS píše, že jsem se na zasedání zastupitelstva "nezapomněla alibisticky zmínit, že nefandím ani jedné straně, ale jsem pro mír."

Tak. Pan Vrána předpokládá, že chtít mír je alibizmus. Tento pojem vykládá slovník cizích slov jako snahu vyhnout se odpovědnosti. Z čehož vyplývá, že pan Vrána nechápe význam slova alibizmus. Nechápe, že kdo nepoznal válku ani z vyprávění, musí si ji sám prožít.

Já si, Petře Vráno, sice druhou světovou válku pamatuji velmi omezeně, na jejím konci mi bylo rok, ale znám z vyprávění svých rodičů (maminka 1903, tatínek 1905) všechny války, i tu první světovou (tenkrát Velká válka, nikdo ji zatím neočísloval): Vídeň - nesmírná bída a hlad a doma osm hladových krků - 4 vlastní, 4 nevlastní, po matce zemřelé při porodu, včetně mé maminky. V noci se střídali ve frontě na chleba z otrub a pilin. Přitom územím Rakouska-Uherska nevedla fronta. Následovala relativně klidná první republika.

Po čase druhá světová válka. Otec byl v mobilizaci, obrovské zklamání z Mnichova, protektorát. Pořád nedostatek potravin, hrůza z německé okupace - a to naše rodina nebyla postižena zvěrstvy německých nacistů. Po válce vše na lístky, bída. Ubohé bydlení nejprve ve sklepním bytě, pak v nouzovém domku. V padesátých letech strach z udavačů v ulici, ve škole, v práci. (Doma nás napomínali: ne abys někde řekla, co se povídá doma. Je to k nevíře, ale už to máme tady také....)

Konečně jsme si našetřili na rodinný domek a přišla měna. Znehodnocené peníze, koruna za padesátikorunu, vidina vlastního bydlení zmizela v nenávratnu. Pak svobodná, krásná šedesátá léta, pak okupace v 68, ale to byla proti protektorátu procházka jarním hájem. I tenkrát nás zbabělí politici (kromě statečného F. Kriegela) zradili. Tenkrát jsme to chápali jako neskutečnou tragedii, ale mocnosti (včetně USA) rozhodli opět za nás.

To bylo velmi stručně vypsáno. A vy se divíte, že jsem pro mír? Víte, kam až mohou zajít váleční štváči, jak se jim tenkrát říkalo? Tahle válka by byla možná  poslední. Vy jste nic nezažil, ničemu nerozumíte, ale dovolíte si hodnotit vyjádření člověka, jehož vzpomínky a zkušenosti nejste schopen pochopit. Proč se neseberete a nejedete na Ukrajinu bojovat? Možná, kdybyste viděl válku z první ruky, rozsvítilo by se vám. Válka je krev, bolest, hlad, utrpení, umírání a smrt. Tak si to můžete zkusit. 

Anna Spěváčková
Jméno:Karel Svoboda
Datum:23.05. 03:43
Titulek:Být pro mír nestačí.
Paní Spěváčková, vaše vzpomínky nemění nic na tom, že současné Rusko je agresor, který rozumí jen síle a kterému je třeba se postavit, protože jinak svobodným zemím, které dříve ovládalo, jejich nabytou svobodu zase vezme. V porovnání s vaší reakcí tomuto jádru věci Petr Vrána na rozdíl od vás rozumí lépe nežli vy. Válka je zlo a kdo ji vyvolává, je zločinec. Kdo se zločinci brání, je statečný a je mu třeba pomoci. Pokud v tomhle nemáte jasno a mezi oběma válčícími stranami nevidíte tento zásadní rozdíl, je výrok Petra Vrány zcela na místě.
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:23.05. 05:53
Titulek:odpověď
Pane, možná Svobodo, je absurdní věřit, že by Rusko napadlo satelitní státy Sovětského svazu. Pokud se nás týká, asi jste si nevšiml, že většina našeho vynikajícího průmyslu buď zkrachovala či byla odkoupena různými cizími majiteli a nám už prakticky nepatří NIC. Zemědělství je na huntě (jestli tomuto slovu rozumíte), pole jsou buď zastavena nebo degradována, strategické suroviny a zdroje nám nepatří, ty byly také zprivatizovány. Vzdělání upadá, učňáky - zvláště technické obory - kde je jim konec, zlaté české ručičky zmizely v dáli. Naše země je rozkradená, zbídačelá a prakticky na mizině. A bude hůř. Kdo by o nás měl zájem. EU v čele s Německém nás odsoudilo do role montovny a vůbec. Pro mne je Petr Vrána mladý, velmi nezkušený člověk, který toho zažil moc málo a ještě se má co učit. Mám pocit, že jako poslanec Banda, který nikdy nepracoval, míří do politiky, kde se chce uchytit a celoživotně působit. Možná se mýlím, ale máme ještě v ústavě svobodu slova, ne?
Jméno:Profesor
Datum:25.05. 12:37
Titulek:ditaz
Kdo je ten Vrána? Pořád o něm píšete, ale díval jsem se na web města a v zastupitlstvu není. Tam je jenom stará firma Hrodek.

A víte o něm něco víc? Třeba jestli náhodou nemá firmu, která obchoduje s úřadem?
Jméno:Bořek
Datum:23.05. 06:44
Titulek:každý má názor
Žijeme v tragické době, kdy si kdejaký neumětel dovolí mluvit do problémů, jimž nerozumí a rozumět nemůže, kdy si kupříkladu kdejaký august dovoluje blábolit své omezenosti do veřejného prostoru.
Jméno:Jiří
Datum:25.05. 08:17
Titulek: 
A tenhle debil se ještě sere do politiky, kde chodí škodí. paní Spěváčková, odhlasujte mu na zastupitelstvu povinné práce, ať se nenudí a přestane vymejšlet píčoviny
Jméno:jste
Datum:25.05. 18:11
Titulek:oba stejní
Jeden za 18,druhý bez 2 za 20.