Zelené plochy jsou ohoblovány místy až do kořenů.

Byly zbytečně posekány plochy s vojtěškou a jeteli. Ty poskytují potravu hlavně čmelákům, včelám samotářkám a dalšímu hmyzu. Vysoké porosty ochlazují a zvlhčují ovzduší, chrání půdu před vysycháním.  

Situace je taková, že existuje zřejmě jakýsi harmonogram seče bez ohledu na počasí a druhy bylin rostoucí na plochách na sídlišti. O sekání rozhoduje úřednice H. Jelínková z odboru životního prostředí, která se vymlouvá, že rozhoduje podle dokumentu vytvořeného docentem Jebavým, který působí na katedře zahradní a krajinné architektury FAPPZ ČZU v Praze.

Nechápu, jak může město přijmout úřednici jako správce zeleně, která sama není schopná posoudit, jaké druhy rostlin rostou na zelených plochách a jak je nutné tyto plochy sekat. Nechápu, proč si na to musí pozvat docenta, který přednáší na vysoké škole a evidentně nezná místní poměry.

Ono vůbec složení odboru životního prostředí je podivné. Lidé se tam střídají jako ponožky, někteří z nich nemají ani dostatečné znalosti, např. nejsou schopni od sebe rozeznat borovici černou od borovice lesní, nepoznají douglasku apod.

Ve většině města už pochopili, že musí sekat méně často, aby zůstaly vysoké porosty, které, jak už jsem napsala, ochlazují a zvlhčují ovzduší v rozpáleném městě. Brání také vysušování půdy. Města už dávají přednost tradičnímu sekání 2x do roka, aby plochy připomínaly spíš kvetoucí louky, kde se vyvíjí hmyz a je také zdrojem potravy. Kdo si už nepamatuje, jak se hmyz vyvíjí: Na počátku je vajíčko, pak larva nebo housenka (ty se živí listy rostlin), pak následuje kukla a z ní se vylíhne dospělý hmyz. To je proměna dokonalá. Při proměně nedokonalé chybí kukla, larva je velmi podobná dospělci.

Ale vraťme se k sekání ploch. Kdyby správce zeleně byla dostatečně profesně zdatná, prohlédla by osobně všechny plochy, posoudila by druhy rostlin a rozhodla a jak a kdy budou plochy posekány. Kde budou ponechány části neposekané, a naopak: kde rostou invazivní plevele a posekat se musí. Měla by rozhodnout, které plochy je nutné dorovnat kompostem, kde je nutné dosít semena kvetoucích bylin apod.

Ale je tady jeden háček: FCC seká pomocí velkých traktorů, které posekají velké plochy v jednom kuse. Malé plošky sekají strunovými sekačkami, které poškozují kmeny stromu a likvidují drobné keříky. Z toho vyplývá, že společnost FCC, jejimž společníkem je rakouská firma, nebude ochotná něco měnit na své činnosti, zvlášť když město se ochotné tolerovat smlouvu, která je pro město nevýhodná. Ale asi je výhodná pro lidi v čele města.

Tak co s tím? Co vy na to…

Čeká nás extrémní sucho a extrémní teploty, jak předpovídají meteorologové?

Anna Spěváčková
Jméno:Marta Doubravová
Datum:06.06. 16:59
Titulek:Drahá paní,
mluvíte mi z duše. Bojuji s úřady ohledně likvidace zeleně celá léta, ať bydlím, kde bydlím. Držím Vám palce v boji s větrnými mlýny.
Můj příspěvek jistě není podnětný, jak mě nabádá pod tlačítkem Odeslat automat, chci Vám jen vyjádřit podporu, to přece člověka potěší. :)
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:06.06. 20:35
Titulek:děkuji
Děkuji Vám za podporu; povzbudí v okamžiku, kdy dělám co mohu, abych přesvědčila úřednici na radnici, že se dá příroda opravdu účinně chránit. Ale musí se při tom myslet a vnímat přírodu všemi smysly. A to oni neumí. Nemají k ní vztah. Jenže, bohužel, je to zatím marné. Nad úřednicí Jelínkovou drží ochrannou ruku tajemník - jeho úředníci jsou přece ti nejlepší, starosta předstírá, že všemu rozumí...Před nedávnem byly drasticky ořezány stromy u domu vedle Tesca, jeden javor už začíná prosychat ... paní Jelínková na radnici asi neví, že když se odříznou větve, že současně odumře i příslušné množství kořenů, které přestanou zásobovat strom. Řekne se maličkost, ale z maličkostí jsou závažné věci. U dvojky školy byly při hloubení výkopu poškozeny a odřezány kořeny břízy, výkop nebyl doposud zaházen, asi aby strom uschnul a mohl být pokácen, to víte cena dřeva roste a kdo ví, jestli bude v zimě čím topit. Ona paní Jelínková s tím má zkušenosti. U dětského hřiště za ulicí 28. října samovolně vyrostl mladý ořešák, byl podřezán, protože rostl v kontaktu s plotem. Oni nikdy neviděli strom, kvůli kterému bylo pletivo částečně odstraněno, aby mohl kmen tloustnout. Znovu obrazil, je úžasně životaschopný, tak čekám, kdy ho zase odříznou. Dětem by poskytoval stín na hřišti a za pár let by i rodil. Mě fascinuje, jak úředníci, místo aby vyrazili do terénu a kontrolovali, co je potřeba napravit, opravit nebo vylepšit, sedí u zeleného stolu a čekají, až jim někdo něco nahlásí a ani to není záruka, že to bude napraveno.