Pietní akt k výročí vzniku samostatné republiky po neratovicku

Média popisují, jak napříč zemí v mnoha městech probíhají pietní akty. Připomínají si křehkost svobody. V Neratovicích už mnoho let probíhají velmi zvláštně.

Před radnicí stojí auto, do něj nakládají pracovníci Městského úřadu věnce se stuhami. Do auta nastupují zástupci vedení radnice a údajná tisková mluvčí, asistentka místostarosty a současně odpovědný redaktor – vše v jedné osobě paní Kovářové. Kdo zastupoval letos vedení radnice mi známo není,  v minulých letech to většinou býval starosta nebo starostka.

Auto se rozjíždí k prvnímu pomníku, z minulosti usuzuji, že je to T. G. Masaryk. Z auta vystupují členové delegace, jeden z nich klade věnec k pomníku, upraví stuhy, aby byl vidět nápis, přítomní vyseknou směrem k němu důstojnou poklonu, všichni nastoupí a jede se dál, pokud je věnců více k více pomníkům.

Ještě před nedávnem byl alespoň na webu města zveřejněn časový harmonogram kladení, nyní tam už není. 

Není organizována žádná sláva ani viditelná vzpomínka za přítomnosti občanů. Některá města pořádají lampionové průvody, jiná setkání občanů u pomníků, někde nabízejí hudbu či ohňostroj.

U nás nic takového. Vyvěsí se vlajka na stožár u radnice, je úplně jedno, jestli je to vlajka tibetská nebo naše, československá. K pomníku(ům) se položí ubohoučká kytice, na lepší se město nezmůže, musí přece zbýt na jiné benefity. Je to hanba.

Anna Spěváčková
Jméno:Míša
Datum:03.11. 04:54
Titulek:je to hanba
Ale musíte si uvědomit,že tohle jsme si tu "vypěstovali" a trpíme sami.Každý jen nadává a se vším se otáčí na Vás,sám pro dobro věci neudělá nic.Samá ovce,polonegramoti a pár inteligentních a vzdělaných co s radnicí sympatizuje.Těch čistých,co to myslí s nimi vážně a neočekávají žádné výhody je málo.Tak se nedivte,lepší to tu už nebude.Nedávno běžel v TV spot o znečišťování ovzduší.Naše Spolana opět "vede" prim.Opět "překvapivě".Na starých zátěžích se dost zapracovalo,ale máme tam stále PVC a další,co nám budou život otravovat ještě dost dlouho.Ne vždy jdou rezidua karcinogenů a dalších úspěšně likvidovat.Pak je i vůle.
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:03.11. 07:01
Titulek:sympatie k radnici?
Jste si jistá tím, že pár inteligentních a vzdělaných sympatizuje s radnicí? O tom bych pochybovala. Pokud by přece jen sympatizovali, pak se stačí podívat na přenos ze zasedání a je po sympatiích. S radnici sympatizují developeři, kterým město z určitých důvodů, které není radno vyslovit, vychází vstříc, straníci z "vládnoucích" stran, pár důchodců s uvažováním z Rakouska-Uherska, co s úctou vzhlížejí k vrchnosti, majitelé mnoha aut, jimž radnice umožňuje parkování zdarma a dokonce jim staví parkovací místa, na něž nemají nárok, někteří majitelé bytů, jež radnice zprivatizovala, rodinní příslušníci a kamarádi, a málem bych zapomněla na stavební a zahradnické firmy, jimž radnice zprostředkovává kšefty...
Jméno:Dr. Novák
Datum:13.12. 10:45
Titulek:developeři
Dobrý den,
nevím, jaký je vhodný ekvivalent cizího slova developeři. Nicméně, pokuďto slovu dobře rozumím, developeři jsou ti, kteří něco vystaví. Jenže jaká výstavba se v Neratovicích koná? Staví se byty? Ne. Staví se pečovatelské domy? Ne. Staví se ordinace, polikliniky? Ne. Nic pořádného se za minimálně deset let, spíš déle, v Neratovicích nepostavilo. Za třicet let od převratu přibyla akorát nemocnice a odkladiště pro nepohodlné seniory a jeden bytový dům. Snad ještě konzumní krabice s čínským šmejdem a Lidl u Lobkovic. Toť z nové výstavby, u které lze alespoň vzdáleně vidět užitek pro obyčejné lidi, vše. Přijde mi tedy, že developeři (stavitelé, či jak to nazvat hezčím jazykem) se městu spíše vyhýbají.