Proč jsem na zasedání zastupitelstva 8. 9. 2021 navrhovala slevu platby za odpady pro seniory a studenty

Pro seniory, kteří dosáhli 70 let, slevu 300,- , pro studenty, kteří bydlí mimo město a to min. 50 km, slevu 200,- . Moje návrhy nebyly schváleny.

Pro ty, kdo sledovali nebo si už otevřeli přenos ze zasedání (už je na webu města současně se zápisem) není třeba další souvislosti vysvětlovat, pro ty ostatní vysvětlím:

Pro seniory jsem navrhovala slevu tři sta korun, protože senioři mají obecně největší výdaje. Jsou senioři, kteří mají malé důchody. Máme zde hodně seniorů, kteří žijí osamoceně, musí vše sami financovat. Platí za bydlení, ceny budou stoupat. Výdaje za energie se mají vyšplhat do nebetyčných výšek. Přístroje a zařízení začínají po mnoha letech odcházet a je nutné je vyměnit za nové, dražší, méně spolehlivé a méně životaschopné. Ceny všeho neustále stoupají. Osamocené ženy si často musí platit řemeslníky, pomocníky či pečovatelskou službu. Osamocení muži si zase neví rady s vařením či péčí o domácnost. Ve vyšším věku se objevují další a další choroby, je nutné si doplácet za léky nebo si je zcela financovat. Lékařská péče také není zadarmo. U zubařů se platí vysoké částky nejen za zubní náhrady, které jsou nezbytné k normálnímu životu. Objevují se oční vady jako je šedý zákal. I brýle něco stojí. Senioři to nemají jednoduché, ačkoliv obecně žijí skromněji, mají méně odpadů a více odpady třídí.

Většina měst seniorům poskytuje slevu nebo dokonce nemusí za odpady platit. Můj návrh nebyl schválen.

Úlevu 200,- Kč jsem navrhovala poplatníkům, kteří studují SŠ, VŠ, VOŠ, kteří bydlí mimo město do vzdálenosti nad 50 km, protože většinu odpadů produkují jinde. Není fér, že zde musí platit tak vysokou částku, když zde nežijí většinu roku.

Můj návrh nebyl schválen.

Moje návrhy prý vyvolaly námitky, že sleva by měla být poskytnuta hlavně matkám samoživitelkám. Jenže jak zjistit, že matka je opravdu samoživitelka, která nežije s tzv. přítelem (raději používám název partner, je to výstižnější a srozumitelnější) ať už je nebo není otcem jejích dětí?  Nijak. Proto jsem nepovažovala za vhodné navrhovat slevu pro tuto skupinu obyvatel.

 

Anna Spěváčková