Nutně potřebujeme městský rozhlas

Máme jen systém VISO/VOX,  o kterém víme, jen když se ve středu prvního v měsíci rozeznějí sirény. Je prý určen jen pro mimořádné události. Asi havárie ve Spolaně.

Ale my potřebujeme pořádný klasický městský rozhlas, který bude informovat všechny občany o věcech událostech, i těch méně závažných.

Kdysi jsme jej měli, ale po převratu byl, jako mnohé zvyklosti, zavržen jako komunistický přežitek.  Postupně chátral a pak byl zrušen a odstraněn. Prý ještě někde jsou funkční ampliony, snad údajně v Mlékojedech.

Občané byli ubezpečeni, že budou v nové době informováni novými, moderními metodami. Mezi ně byly zařazeny Listy města Neratovic, kde si můžete přečíst, co se stalo před měsícem, a to ještě pokud se jedná o chválu radnice. Další zdroj informací má být web města. Jenže ten si může otevřít jen ten, kdo má přístup na internet, má počítač a umí s ním. Veliká skupina obyvatel ale je mimo. Informace jsou pro ni nedostupné. Podobně jsou na tom ti, kdo by si chtěli prohlédnout zprávy na oficiálním facebooku města. Nemají profil na facebooku, buď že je nezajímá nebo s ním nechtějí mít nic společného. Ani mobilní telefon nezaručuje dodávku všech potřebných informací. Přímo do telefonu přichází minimum zpráv, zbytek je opět na internetu.

Mimochodem, všechny tyto zdroje nesplňují požadavek na plnou a dostatečnou informovanost obyvatel o aktuálním dění ve městě.

Nejvhodnější je právě ten zavrženíhodný městský rozhlas. Který nemáme. Lze jím oslovit všechny obyvatele města, oznámit jim aktuální dění, varovat, zvát, oznamovat.

Příklady hlášení na webu města:

Štětí:

Pátek, 02. červenec 2021, 13:31

Sběrný dvůr ve Štětí bude během státních svátků 5. a 6. 7. uzavřen.

Skateboard SK Štětí a KIZ Štětí zvou na 14. ročník akce Refresh Contest, která proběhne v sobotu 10. 7. od 11 hodin ve Skate parku ve Štětí. Od 16 hodin proběhne v rámci programu koncert kapely Prago Union. Další informace na webu města nebo na facebookovém profilu Refresh Contest.

3D kino ve Štětí zve. V pátek od 19 hodin na film Matky, v sobotu od 19 hodin na film Godzila vs. Kong a v neděli od 19 hodin na film Tom a Jerry.

 

České Budějovice:

29. 6. 2021. Blíží se silné bouřky. Pozavírejte okna, připevněte věci, které by mohly odlétnout. Zachovejte opatrnost.

Strážnice:

2. 7. 2021. Sbor dobrovolných hasičů Strážnice oznamuje, že plánovaná páteční hasičská zábava se z důvodu živelné pohromy na Břeclavsku a Hodonínsku neuskuteční.

Nové Město nad Metují:

2. 7. 2021: Informace z města Upozorňujeme občany, že v horní části lesa Ochozy probíhá těžba kůrovcového dřeva harvestorem. Z důvodu bezpečnosti proto platí zákaz vstupu do oblasti …

Informace z města

Upozorňujeme občany, že v horní části lesa Ochozy probíhá těžba kůrovcového dřeva harvestorem. Z důvodu bezpečnosti proto platí zákaz vstupu do oblasti těžby.

Kulturní komise Rady města NMNM připravuje tradiční setkání rodáků a přátel našeho města – Setkání padesátníků. V letošním roce společné setkání ročníků nar. r. 1970 a 1971. Srdečně zveme všechny rodáky, ale i ty, kteří v našem městě studovali, žijí, pracují, mají k našemu městu blízký vztah. Pokud patříte mezi ně, prosíme o potvrzení účasti do 15. září na tel. 566 598 427 nebo na e-mailu: padesatnici@nmnm.cz. Poplatek 400 Kč bude vybírán na místě v den akce.

Město informuje, že se můžete zapojit do Novoměstské losovačky, ve které podpoříte místní podnikatele. Do konce září můžete nakupovat v označených prodejnách a přihlásit se s vaší účtenkou do soutěže. Slosování proběhne každý měsíc a soutěží se o hodnotné ceny. Svůj doklad zašlete na email losovacka@nmnm.cz nebo jej doneste do informačního centra.

Dále probíhá akce na podporu gastro podniků Tour de zahrádka, kde ve vybraných provozovnách zákazníci sbírají razítka. Orazítkované kartičky můžete vyfotit a poslat na FB města nebo je s kontaktem a označeným nejlepším podnikem vhodit do schránky MěÚ. 

Oznámení o vlakové výluce

České dráhy informují, že od 28. června do 16. července 2021 proběhne nepřetržitá výluka na železniční trati v úseku Nové Město na Moravě – Bystřice nad Pernštejnem. Po dobu výluky budou všechny vlaky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Přeprava jízdních kol je u náhradní dopravy zajištěna u vybraných spojů nákladním automobilem.

Oznámení o přerušení dodávky elektrické energie

Z důvodu plánovaných prací na zařízení distribuční soustavy bude v pátek 9. července 2021 v době od 7:30 do 12:30 hod. přerušena dodávka elektrické energie v části obce Olešná – oblast nad obchodem (d. č. 99, 711, 113, 101, parc. č. 284/5, parc. č. 284/6 a okolí).

Kulturní akce

V sobotu 3. července proběhne další farmářský trh v parku na Vratislavově náměstí. V prodeji bude opět široká nabídka produktů a výrobků farmářů z Novoměstska. Jako doprovodný program bude od 9:00 do 12:00 hod. Loutkoviště.

Novoměstská kulturní zařízení vás zvou na následující koncerty. Dne – 2. července proběhne kocnert Krasuberry & Schodiště & Hromosvod, v sobotu 3. července 5P LUboše Pospíšila a v neděli 4. července zahrají Movebreakers. Koncerty začínají v 19:00 hod.

V úterý 6. července ve 20:00 se v Horácké galerii uskuteční koncert Janáčkova kvarteta.

Ztráty a nálezy

Minulý pátek byl na ulici Budovatelů nalezen svazek klíčů s klíčenkou.

Dne 29. června byly na ul. Nádražní nalezeny klíče.

Nalezené předměty jsou k vyzvednutí na podatelně MěÚ.

Holešov 30. 6. - 1. 7. 2021
Důležité upozornění – ve dnech 5. až 9. července nebude ve Středisku volného času TYMY ve Všetulích probíhat testování na Covid 19

Ve dnech 2.července a 16. července  můžete využít testování PCR – kloktací samoodběrová  sada. Testy si předem rezervujte ve  Středisku volného času TYMY, telefon  734 358 563.  Testy je možno předem vyzvednout denně  od 7,00 do  17,00  hodin v TYMY s vratnou zálohou 100,- Kč. Sběr  testů  je  2. července a 16. července do 10 hodin. Elektronickou  žádanku si každý vyplní sám, výsledky PCR testů dojdou ještě ten den – max. do 22,00  hodin sms zprávou. Certifikát je poté možno vytisknout na základě došlého kódu.

Veselicí s populární country skupinou TEXAS můžete přivítat prázdniny  a plaveckou sezonu na Zámeckém koupališti v sobotu 3. července  od 19,00 hodin. Je připraven tanec, poslech country a westernových pecek a samozřejmě bohaté občerstvení. Vstup volný.Holešovští fotbalisté srdečně zvou na přípravné utkání SFK ELKO Holešov versus Kozlovice v sobotu 3. července na fotbalovém stadionu Střelnice. Z důvodu postupu české fotbalové reprezentace se původní zahájení  od 17,00 hodin posouvá na 14,00 hodin.

Středisko volného času TYMY oznamuje, že zbývají ještě volná místa na některé pobytové a příměstské tábory a volná místa na letní příměstské kempy v měsíci srpnu. Veškeré informace v kanceláři SVČ TYMY.

Nízkoprahový klub Coolna bude otevřen i přes letní prázdniny. Od pondělí do pátku v čase od 10 do 15 hodin nás mohou navštívit děti a mládež z Holešova a blízkého okolí. Najdete nás na Školní ulici v bývalém Středisku volného času Duha. Chystáme pestrý program a spoustu výletů. Více informací na Facebooku nebo Instagramu Coolny. Těšíme se na vás. 

Od 1. července budou zahájeny plánované práce, na rekonstrukci ulice Grohova frézováním vozovky. Současně bude ještě více omezen provoz na ulici a ulice bude postupně uzavírána aby mohly být od 7. července zahájeny práce na výkopových pracech konstrukcí vozovky i chodníků. Pro běžný provoz bude ulice po celou dobu výstavby uzavřena. Vjezd bude umožněn pouze výjimečně pro obyvatele a provozovny na základě povolení stavby. Po celou dobu stavby se zhotovitel pokusí v omezené míře zabezpečit příjezdy pro zásobování provozoven.    

Z důvodu plánovaných prací na zařízení distribuční soustavy bude přerušena dodávka elektrické energie, a to v pondělí 12. července od 7,30 do 15,00 hodin  části ulic Holajka a Střelnice a ve středu 14. července od 7,30 do 15,00 hodin v některých objektech místní části Količín .  Podrobnosti o přerušení dodávek elektrické energie najdete na úřední desce města Holešova.

Neuvěřitelné, že? Moc nevěřím, že by Neratovice znovu zřídily městský rozhlas a v takové míře informovaly obyvatele… a kdo by to dělal zodpovědně a poctivě…

Anna Spěváčková