Nikdo z města neinformuje obyvatele o svých záměrech.

Znovu a znovu se obyvatelé setkávají s tím, že město si vymyslí nějakou akci, ale nikomu nic neoznámí. Lidé to zjistí, až když jsou práce zahájeny a už se nedá nic dělat.

Takových příkladů je spousta. Různé rekonstrukce, tzv. revitalizace, výstavba parkovišť, odstranění zeleně a jiné akce. Nikdy nezjistíte, koho to napadlo a kdo akci prosadil. Obyvatelé jen zírají, když se najednou začnou kácet stromy a vyřezávat keře, zpevňovat plochy pro parkování nebo bourat stavby, které mohly dál sloužit, kdyby se opravily. 

Jenže vše už běží a obyvatelé nemají možnost do akce zasáhnout. Zpětně se pak ukážou chyby a nedostatky. Ale  město je nepřizná.

Poslední případ se týká zrušení městské zeleně a následné výstavby parkoviště v oblasti ulice Za obchody. Tentokrát na podezřelý pohyb osob upozornili obyvatelé nejméně tří bytových družstev v okolí.

Vedoucí odboru správních činností a dopravy pan Gottfried spolu s  předsedou bytového družstva Malé účko panem Koutným vyměřovali prostor pro nové parkování, i když většina místních obyvatel o takových záměrech neví z oficiálních zdrojů. Vzhledem k faktu, že většina bytových družstev v plánované lokalitě o zrušení zeleně nemá zájem.

Proto se na starostu Kroužeckého obrátila předsedkyně Bytového družstva Za Obchody paní Jitka Benešová. Upozornila starostu, že většina majitelů bytů si váží nejen klidné lokality, ale i zeleného prostředí, které je obklopuje. Byla by skutečně škoda narušit tak harmonické prostředí.

Paní předsedkyně uvedla, že je si vědoma nešťastné situace ohledně parkování, domnívá se, že se dá vyřešit i jiným způsobem (viz parkovací dům a jiné).

Obrátila jsem se na pana Gottfrieda, co je pravdy na výstavbě parkoviště místo zelených ploch. Odpověděl mi, že se bude řešit celý prostor kolem bytovek, ano, budou se řešit i parkoviště a bude zlikvidována část zelených ploch, ale budou dosazeny stromy a keře. Slíbil, že lidé budou informováni o chystané akci.

Mám dost velké obavy, že většina zelených ploch bude přeměněna na parkoviště a vegetace bude pokácena. Na zbylých  plochách, tak jak je v Neratovicích zvykem, budou zlikvidovány stávající mohutné stromy a keře a místo nich budou vysazeny mladé a zchoulostivělé stromky a keříčky, kterým bude trvat roky, než se rozrostou. Pokud se vůbec ujmou. 

Chtěla jsem vidět projekt, ale bylo mi řečeno, že je u projektantů. U kterých? Stavby přece má na starosti odbor správy majetku a zeleň odbor životního prostředí. A z něj mám strach o zachování stávající zeleně.

Až se něco bližšího dozvím, budu vás informovat.

Anna Spěváčková
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:30.03. 07:56
Titulek:pařezy z lesíka zmizely....
Včera 29.3. už jezdila firma se zařízením na dálkové ovládání v lesíku na Kojetické u úřadu a pilně frézovala pařezy, aby nebylo vidět, kolik stromů nechalo město vykácet. Místo aby tam zbytky stromů nechali pro vývoj hmyzu, to je docela důležitá věc. V lesíku Mládežnická potřeli pařezy arboricidem, aby uhynuly a už nevyrašily. Taky paráda. Co jim kruci fix na těch stromech tak vadí? Vedení města má u domů svoje zahrady a běda, kdyby jim tam někdo přišel zničit stromek, to by bylo řevu....Ačkoliv pamatuji pana Dlouhého z ODS, který nechal pokácet nádherný smrk u garáže na své zahradě. Místo něj tam nechal vysadit katalpy, které velmi často onemocní houbovou chorobou zvanou verticiliové vadnutí. To je těžké, když někdo postrádá potřebné znalosti, hlavně že je akční v politice...
Jméno:-
Datum:30.03. 09:12
Titulek:Proč?
Proč myslíte, že někomu stromy vadí? Prostě se desítky let nikdo nestaral o lesík v Mládežnické a vznikla z toho džungle. Teď je to tam pročištěné, což pomůže nejen lidem, ale i samotnému lesu. Jestli popíráte, že jednou za čas je třeba slabší kusy prořezat, tak nejste odbornice na zeleň (do čehož se sama pozicujete).
Jméno:Ivan
Datum:30.03. 09:22
Titulek:Komise
Tak zkusme prosadit vybor na ochranu drevin ve městě. Vse co by si chteli lide na svych zahradach a u domu pokácet nebo vysadit by muselo jit pres tuto komisi. Plus bych zavedl ze pokud ma velky pozemek zbytecne sam pro sebe tak by si musel povine neco zasadit. Můžu jako občan tento vybor navrhnout? Mohu vás navrhnout na předsedu? Dekuji za info.
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:30.03. 10:13
Titulek:komise nebo výbor
Nejprve si vysvětlíme rozdíl mezi komisí a výborem. Komisi zřizuje rada města. Je poradním orgánem rady. Rada v Nera je obsazena pouze členy koalice, je to Kroužecký, Lenc, Mrzílková, Štěrba, Kaňka a Rajchertová, Landová. Není absolutně představitelné, že by rada schválila zřízení komise. Od voleb neexistuje žádná komise. V minulém volebním období komise existovaly, ale rada města neměla o jejich rady zájem, většinou přestaly pracovat. Výbory zřizuje zastupitelstvo, jsou jeho poradním orgánem. Navrhovala jsem výbor pro životní prostředí a infrastrukturu, ale návrh neprošel: měla jsem dojem, že je to nepochopením pojmu infrastrukturu (je modrá - voda a zelená - vegetace), tak jsem příště navrhla výbor pro životní prostředí a klimatické změny, ani ten neprošel, opět jsem nabyla dojmu, zda to nebylo způsobeno tím, že starosta při čtení usnesení četl klimatické změny jako klimatizační. A to je podstatný rozdíl. Ať už to bylo čím chtělo, návrh neprošel. V zastupitelstvu je 9 lidí coby opozice a většina 11 koalice, která si schválí třetí světovou válku. Takže výbor není a nebude. I kdyby byl schválen, zbývá nám prakticky rok práce a to se nedá stihnout. K vašemu návrhu: pokud někdo chce něco vykácet, musí požádat o povolení, je-li strom ve výšce 130 cm větší obvod než 80 cm. (O kácení tenčích stromů se žádat nemusí). Pokud odbor životního prostředí kácení povolí, Spolek občanů Neratovic, jehož jsem předsedkyní, se může odvolat. Jenže Stř. kraj většinou odvolání zamítne. Tajemník městského úřadu před lety pracoval na kraji a L. Mrzílková byla krajskou zastupitelskou. Když někdo chce něco vysadit na svém pozemku, o nic žádat nemusí. Když se jedná o výsadbu na městském pozemku, musí žádat Odbor ŽP o povolení, musí předložit plánek a popis druhů stromů nebo keřů. Nevím, zda to tady někdo dělá. Já opravdu žádala o vysazení ibišků pod balkonem, měla jsem předložit plánek, ale neumím kreslit, tak jsem rozmístění keřů popsala jako rastrové, jenže tehdejší úřednice neznala význam slova rastr. Ale nakonec mi bylo dovoleno ibišky vysadit. Jako občan můžete klidně zastupitelstvu výbor navrhnout. Pouze předseda musí být zastupitel. Komisi můžete navrhnout radě města. Tak mnoho štěstí!
Jméno:Karel
Datum:30.03. 10:49
Titulek:dotaz
Kdo má velký pozemek zbytečně sám pro sebe?
Musel tam něco zasadit? Cože?

No naštěstí, už nám nikdo dnes neříká, jestli má někdo pozemek malý nebo velký, jestli tam má něco zasadit nebo ne, a jestli už máme vyvěšené vlaječky na oknech.
Pane, vy jste se zaseknul hodně dávno v minulosti, že.
Jméno:Ivan
Datum:30.03. 18:48
Titulek:Ano
Ano přesně tak, normální prací jste si na to nevydělal a my z paneláku na vas doplácíme a kvůli vam trpíme. Úplně stejně bych dal do městské vyhlášky ze každý kdo vlastní dum se zahradou musí umožnit minimálně jednomu člověku z panelového domu parkování u sebe. Bohužel ale dokud zde budou vládnout hmyzuzdar a podobni a ne paní Spevackova tak to nepůjde a cele toto město půjde do kopru. Až vyhraje tak tady konečně bude zase město jak má být.
Jméno:Anna
Datum:30.03. 19:39
Titulek:dobrý nápad...
Nakonec proč ne. Za rok mi bude 78 a jak je vidět na Bidenovi, je to nejlepší věk nejen na prezidentování. Na rozdíl od něj vyjdu schody a nezakopnu ani jednou!
Jméno:jarda
Datum:30.03. 21:03
Titulek:Já bych dal do vyhlášky
že každý majitel domu, který parkuje na vlastním pozemku,má právo zabrat stejnou část obecního pozemku jako každý majitel auta, který bezplatně užívá obecní pozemek.
Jméno:Karel
Datum:31.03. 08:07
Titulek:dotazy
Jak jste přišel na to, jsem si na dům normální prací nevydělal?
Jak na nás vy z paneláku doplácíte a jak trpíte?
Proč bych měl vyhradit parkovací místo někomu z paneláku, z jakého důvodu?

Jméno:Csr
Datum:30.03. 11:22
Titulek:Taky
Včera frézovali i v lesíku kolem 19. hodiny takový žlutý hučí stroj tam jezdil. Už se chystají na ty chodníky. Lidé odtamtud se bránili když tam byla JEDNA LAVIČKA uprostřed a slézali se zam opilci. Ted tam jich bude mnohem víc a přímo za baráky.
Jméno:Jana
Datum:31.03. 05:16
Titulek:mobiliáře
Potažmo laviček je tu opravdu málo.A když jsou ,tak jejich umístění je nelogické-např.u silnice.Dalším důvodem je vandalismus.Tomu se tu celkem daří.A není to trend jen Neratovic,vídám to už i v jiných městech.Nemyslím,že je to nějaká legislativní podmínka,spíš výsledek uvažování nevzdělaných ,kompetentních lidí.
Lidé si stěžují na špinavé město,ale kdo a proč ho znečišťuje se už nikde nepíše.měl by být dostatečný počet odpadkových nádob,aby se odpadky nepovalovaly všude možně jinde.A mělo by se dohlížet na vandalismus a ničení tohoto majetku.To také moc nefunguje.Kompetentní lidi na úřadě atd.to nezvládají.Za co jsou tedy placení??!!
Jméno:Nina
Datum:30.03. 10:23
Titulek:zajímalo by mne
Na kolik ta sranda,zvaná revitalizace lesíku Mládežniká přišla a možná ještě příjde.
Je vidět,že si tento pojem vysvětluje asi každý po svém.Opět se udělala velká akce-bouře ve sklenici vody a kde nic tu nic.Není normální stromy přeci místo údržby a péče kácet.Dával někdo podnět k inspekci ŽP??!Páč jsem přesvědčená,že by to bylo velké terno.Ale jak to tu chodí:kde není žalobce,není ani soudce.A vrána vráně oči nevyklobe.