Všimli jste si, jak přibývá odpadu?

Je to logické. Obchody byly zavřené, hodně lidí začalo nakupovat na e-šopech, objednané zboží je zabalené v krabicích a v plastech.

Vidíme to na vlastní oči. Kontejnery na směsný odpad jsou zcela přeplněné, pytle s odpady přepadávají na zem. Jsou přeplněné i kontejnery na tříděný odpad. V mnoha městech už zjistili, že se jim množství odpadu navýšilo nejméně o pět až deset procent. Například v krajském městě Olomouci je nárůst až pětinový. Radnice proto zvažují, že kvůli tomu zdraží poplatky za vyvážení popelnic.

Touto cestou by se asi Neratovice neměly ubírat. Už nyní platíme jednu z nejvyšších částek ve Středočeském kraji. Část kontejnerů údajně patří družstvům a SVJ, další patří FCC. Nejprve by měly být navýšeny počty kontejnerů na směsný i tříděný odpad.

Ještě jsou způsoby, jak snížit množství odpadu. Obyvatelé, kteří dávají biologický odpad do speciálních popelnic, by mělo město vyzvat, aby pomohli městu zredukovat množství biologického odpadu tak, že na svých zahradách by si zřídili obyčejné komposty. Ne kompostéry, ty jsou nevýhodné. Také za paneláky a bytovými domy by mohly být zřízeny jednoduché komunitní prkenné komposty přístupné všem. Kompost z nich by se dal využít na pohnojení předzahrádek a trávníků, do truhlíků apod. Tím bychom snížili množství odpadu a nebudeme žít v nejistotě, zda nám město ještě zvýší poplatky za odpad.

Proč zdůrazňuji přístupné VŠEM?

Protože ve městě byly na popud zastupitelky Proškové instalovány dva uzavřené trojdílné kompostéry, údajně v ceně 75 000,,- Kč. Jeden Na Výsluní, druhý za náměstím. Jak už jsem napsala, jsou uzamčené, uzamčená je i hnědá popelnice na bioodpad Na Výsluní. Má smůlu ten, kdo by chtěl do nich dát ojedinělou dávku biomateriálu. Chybí leták s upozorněním, jak postupovat, když někdo chce dát bioodpad do kompostéru nebo popelnice. Musel by si zjistit, kde bydlí paní Prošková, vyzvednout si u ní klíče, to je všechno zdlouhavé. A tak velká část obyvatel hází bioodpad do směsných kontejnerů nebo v lepším případě jej dá do pole.

To také není špatné, zlepší se přísun organického hnojiva do naší, městské půdy.

Anna Spěváčková
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:12.12. 13:27
Titulek:ne na nástěnkách
Leták by měl být na kompostéru a hnědé popelnici!!!!!!
Jméno:Josef
Datum:12.12. 16:03
Titulek:odpadu
A parkovacích míst.Spousta lidí tu bydlí v pronájmech i načerno,bez TP ve městě.Buď lidé z okrajových částí Prahy kde měli drahé bydlení,ale dojířdění se odsud vyplatí.Mno a pak ti jiní,z různých končin a osad Slovenska,kterým se tu díky štědrému sociálnímu systému zalíbilo.
Jméno: Hanka
Datum:13.12. 17:48
Titulek: ve vnitrobloku
Za ubytovnou u Penny,přímo před Vacushape studiem nějaký dobytek vyházel hromadu krabic a kartonů převážně od alkoholu a potravin,příjde mi to jako odněkud z hospody,baru nebo od nějakého obchodníka.Je to tam složené na hromadě jak uhlí.
Jméno:MP Neratovice
Datum:14.12. 06:26
Titulek:Poděkování PSVB
Děkujeme za ohlášení, na místo jsme vyslali hlídku se psem a úklidovou četu.
Jméno:Květa
Datum:15.12. 15:50
Titulek:kontejnér
A NAŠEL TEN VÁŠ PES PACHATELE.Určitě jste mu dali pokutu v nejnižší hranici pokut a ješte se to za něj uklidilo







Jméno:Honza
Datum:15.12. 17:50
Titulek:otázkou je
Jestli je toto skutečně odpověď od MP.Poděkování patří hlavně p.Hance,jiným by to bylo jedno a chodili by radši kolem toho.
Jméno:MP Neratovice <obcanska.bdelost@mpneratov ice.cz>
Datum:15.12. 21:42
Titulek:Ano Honzo
Skutečně, v rámci zlepšování služeb byla k 1.12.2020 vytvořena jednotka monitorující stížnosti obyvatel na soc. sítích a diskusných fórech.
Ještě jednou děkujeme za nahlášení události. Osoba pachatele je momentálně ustálována, náš kreslič již na základě svědeckých výpovědí sestavil identikit, který bude brzo zveřejněn na stránkách neratovice.cz.
Jméno:Lucka
Datum:15.12. 23:22
Titulek:Bordel
Poděkovní za to,že to napsala na Neratky??Pročítala jsem stránky Neratovic-rubriku Nepořádek ve městě,závady a nedostatky a tento podnět jsem tam nenašla. Má to snad vyřizovat pí Spěváčková??
Jméno:Jitka
Datum:16.12. 11:45
Titulek: já myslím,že je jedno
Kam to paní napsala,podstatné je,že se věc začala řešit a pohnula správným směrem.Stovky rodin měly toto pod okny,chodili kolem,viděli to a nikdo si nedal tu starost.Až tato paní.A policie se jala práce.Čehož si cením.Zastávám názor,že pravidelní zlodějíčci v supermarketech a taková čuňata by mohla být ve městě zveřejňována.Ať víme,co mezi námi žije.Pokud to nebude v rozporu s GDPR.
Jméno:Petr
Datum:16.12. 20:20
Titulek:..achjo..
Nevím Lucko,proč z toho děláte problém kde není???!.Kdybyste pozorně četla,zjistila byste mnohé.P.Spěváčková ani nedejbože Vy jste nemusely nikam nic posílat a zařizovat.Jsou to jen 2 funkce:čtení a zapojení mozku,nic víc.Už chápete????
Jméno:Helena
Datum:25.12. 07:08
Titulek:odpad
Hlavně v papírové sekci narostl znatelně.Aby ne,jsou omezení,lidé objednávají z eshopů a vše se tam balí právě do krabic nebo papírových tašek.Městu tudíž vznikly s likvidací problémy.Na druhou stranu zas na sběrných surovinách vydělá.Jsem zvědavá jak to bude s poplatkem za svoz letos,jsme na špici.Zajímaly by mne i náklady města v této problematice.Nejen napálit poplatky a občane sol.