Dlažba v Lobkovicích

Centrum vsi Lobkovice včetně Palackého ulice bylo rekonstruováno. Z hlediska obyčejného občana to není příliš povedená akce.

Palackého ulice je vyasfaltovaná, ale jakmile dojdete nebo dojedete do centra vesnice, povrch silnice a chodníků se změní na dláždění velkými žulovými kostkami. A to je velmi nepříjemná záležitost.

Dlažba je hrbolatá, nepříjemná, špatně se po ní chodí i jede třeba na kole.

Prý to byl požadavek památkářů. Jen škoda, že nikde nelze dohledat  jejich vyjádření. To je tady takový zvyk. Když se někdo na něco odvolává, nikdy to nepodloží příslušným dokumentem. Na zasedání zastupitelstva se starosta města odvolává na zákon. Ale jaký? Jaký paragraf?, ptám se. Odpověď nedostanu. Je přece jednoduché promítat příslušné doklady na promítací plátno, ale ani to zde není zvykem.

Ale vraťme se k dlažbě. Pamětníci tvrdí, že zde nikdy dlažba nebyla. Prý zde byla udusaná hlína, čemuž bychom mohli věřit.

Jenže: pokud památkáři pilně hlídali druh povrchu v centru Lobkovic, jak mohli dovolit umístění příšerných módních dřevěných laviček v areálu kolem kostela? Hranaté, hnusné a jistě hodně drahé. A ještě nepohodlné.

Anna Spěváčková
Jméno:Jan
Datum:22.11. 20:41
Titulek:Bylo to na přání starostky.
Památkáři tuto dlažbu nechtěli bylo to přání města. Památkáři dokonce tuto dlažbu oznacili jako nevhodnou. Pokud me pamet neklame byl o tom článek v nějakém platku. Bohuzel netusim jakem (mozna neratoviny).
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:22.11. 22:02
Titulek:opravdu?
Panebože, to snad není možné. Opravdu? Není to jen nějaká pomluva? S kým o tom jednala? Je na to nějaký písemný doklad? Asi ne, na to si dává Mrzílková pozor.
Jméno:Martin Růžička
Datum:25.11. 17:28
Titulek:Byla to moje korespondence s památkáři
Byla to moje korespondence s památkáři (vyšlo to místo Listů):
Vážený pane, Růžičko,

idea revitalizace návsi v Lobkovicích vzešla ze strany předchozího vedení města Neratovice. Národní památkový ústav, ú.o.p. středních Čech byl požádán architekty ze studia LOCAPLAN o dvě konzultační schůzky. Výsledkem těchto dvou schůzek je upravená studie. Od počátku NPÚ požadoval maximální zachování zeleně/stromů, řešení odvodnění zvonice a minimalizování zádlažby v prostoru areálu kostela a na návsi. Výsledná studie je kompromisem mezi našimi požadavky, návrhy architektů a požadavky města. Výsledně řešení, ale zatím není řešením konečným, jelikož v současné době bylo zahájeno správní řízení a ve čtvrtek 6.12. se uskuteční schůzka, kterou jsme iniciovaly s kolegyní Ivanou Šimonkovou z odboru památkové péče MěÚ Neratovice, jelikož jsme toho názoru, že by se ke studii měl vyjádřit v předstihu i vlastník většiny dotčených pozemků, kterým je Římskokatolická farnost Neratov
ice. Na informování občanů ze strany města nemá NPÚ žádný vliv.

S pozdravem

Mgr. Veronika Hlaváčková

-------
Dobré ráno,

žulové kostky byly navrženy ze strany NPÚ jako náhrada původně městem zamýšlené pískovcové dlažby na silnici i chodnících. Pískovcová dlažba dle našeho názoru není svou materiálovou podstatou vhodná pro tak rozsáhlé plochy a komunikace. Z hlediska památkové péče je jednoznačně pro dané místo vhodnější žulová dlažba, která je v současné době jedním z nejpoužívanějších a nejdostupnějších materiálů pro historické plochy. Nemůžeme se zcela vracet k historickému povrchu, protože tím by byla pouze zpevněná a uježděná hlína. A asfalt a okolní velmi živelné plochy v současné době k významnosti a kráse daného místa příliš nepřispívají.
Jak jsem již psala, tak nyní probíhá správní řízení ke studii. Jak se se studií naloží je na zástupcích města, nikoliv na NPÚ. Na jednání rozhodně nikdo z představitelů města návrhy architektů a požadavky NPÚ nerozporoval. Doporučuji si vyslechnou názory architektů, protože jejich řešení má opravdu hlavu a patu.

S pozdravem

Mgr. Veronika Hlaváčková
Jméno:Martin
Datum:23.11. 07:29
Titulek:paskvil
Nová dlažba v Lobkovicích je opravdu hrůza. Přitom existuje spousta měst, která mají dlažebními kostkami vydlážděná prostranství - ale prakticky bez hrbolů, ne tento tankodrom. Proč použili v Lobkovicích tyto hrbolaté kostky je otázka. Asi byly levné. Z hlediska dodavatele pochopitelné, ale jak toto mohli odsouhlasit naši úředníci na radnici, to ne. Je tam vůbec ještě některý aspoň s troškou rozumu? (viz třeba i Kostomlatského sady a další "povedené" akce z poslední doby)
Jméno:Martin Růžička
Datum:25.11. 17:58
Titulek:Taky mi to psal známý z Olomouce :)
Taky mi to psal známý z Olomouce :)
Co prý chci, oni toho mají vydlážděno hodně a nestěžují si.
Navíc skoro v celé vesnici bude 20 (Obytná zóna) ... po té dlažbě se stejně nedá jet rychleji :)
Od benzinky Palackého až nahoru do Květnové, celá ulice K Zámku a Palackého pod školku ... takový je asi plán.
Plus prý jednosměrka v Květnové ... zatím nevím jak bude provoz řešen, zda bude jednosměrka od hlavní nebo k hlavní. A kudy tedy budeme jezdit?
Zahustí se provoz přes vnitřek obce?
Proč? Asi aby se tam vybudovala parkovací místa - šíře na to odpovídá :(
Zkusil jsem něco dohledat na webu města a nepovedlo se - pouze výběrové řízení a smlouva, ale náčrt ne. Vyhledávání je fakt děsné :(
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:25.11. 20:10
Titulek:web přátelský k uživateli
Doporučuji webové stránky Říčan, kde starostuje pan Kořen. Někde jsme se dočetla, že hodlá složit funkci, ale zatím je na webu uveden coby starosta.
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:25.11. 20:21
Titulek:odstupuje z důvodů
Odstupuje v důvodů vlastní morálky vlastního svědomí, čestného přístupu a slušnosti. To jsou slova, která naše vedení města asi nikdy neslyšela. Jen za privatizaci domu hrůzy a znejistění existence lékařů v Neratovicích měli už dávno odstoupit.

https://www.idnes.cz/praha /zpravy/vladimir-koren-mod erator-starosta-rican-rezi gnace-duvody.A201125_09510 4_praha-zpravy_lesa

bez mezer
Jméno:Martin
Datum:26.11. 07:39
Titulek:obytná zóna
Bohužel se nám ve městě množí obytné zóny v místech, kde by asi být vůbec neměly. Tato zóna je podle mě užitečná v téměř uzavřených obytných čtvrtích, ale ne na hlavním tahu obcí jako je třeba Palackého ulice v Lobkovicích. Tam by se uplatnila třeba zóna omezení rychlosti.
Jméno:Martin Růžička
Datum:28.11. 18:45
Titulek:Obytná zóna
Obytná zóna bude od benzinky pod školku, na konec K Zámku a Květnové - vše co bylo rekonstruované, tak bude zóna. Zatím mají bordel ve značkách a zóna končí od benzinky u Fary (začátek parku) ... ul. K Zámku od hospody není zóna - z druhé strany je (a je tam značka slepá ulice (když to bylo potřeba, tak tam nebyla) :) ... takové jsou kontroly
Po té dlažbě se stejně víc nedá a lidé v domech okolo si stěžují na nadměrný hluk.
A úklid po stavbě měl být už dávno hotov, zatím je tam stále bahno a nepořádek :(
Jméno:Mirek
Datum:23.11. 08:56
Titulek:Dlažba
Píšete tu nesmysly. Dlažba byla požadavek památkářů.
Jméno:Martin Růžička
Datum:25.11. 17:47
Titulek:Dlažba byla v návrhu architektů
Dlažba byla v návrhu architektů - památkáři změnili pískovcovou na žulovou.
Jaké máte Mirku zdroje?
Jméno:Mulen
Datum:20.01. 22:45
Titulek:Důvod
Nikoli, přímo odpověd z města byla, že je to na údržbu levná a ekologická dlažba.

https://www.neratky.cz/dis cussion/opinions:discussio n.discussion.id(1004897)?u id=a70c2866485dded0c26ab97 190f07783
Jméno:J.
Datum:23.11. 14:30
Titulek:-
Nepsal o genezi tohoto stavu pan Růžička ve Speciálu?
Jméno:Jan
Datum:23.11. 16:12
Titulek:Lobkovice
Je to možné, prostě jen vím ze to někdo řešil a dokonce byl u památkářů aby vyvrátil to že to bylo na jejich popud. Vim ze se tam psalo ze památkáři jsou schopni písemně dodat stanovisko ze toto ne požadovali oni ale město.
Jméno:pet
Datum:23.11. 20:31
Titulek:ano
Psal. A psal přesně to, že přímo telefonoval s pracovnicí památkářů a ta mu potvrdila, že to nenařídili a že to bylo opravdu přání vedení města Neratovice...
Jméno:Petr
Datum:23.11. 20:36
Titulek:oprava
Netelefonoval, komunikace proběhla emailem. Jedná se o Speciál číslo 2/2020, str.26
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:23.11. 22:37
Titulek:kdo má na svědomí žulové kostky
Článek na straně 26 a 27 ve Speciálu 2 jsem četla, ale netušila jsem, jaká hrůza se v Lobkovicích chystá. Projížděla jsem na kole Lobkovicemi v době, kdy byla komunikace uzavřená a nebylo vidět, co se tam děje a jaký bude výsledek. Celá plocha byla rozoraná a teprve před pár týdny se dílo objevilo v celé kráse. Při jízdě na kole jsem o to víc vychutnala hrbolatost žulové dlažby. Vytvoření další zpevněné plochy v době, kdy se má voda co nejvíce zasakovat nebo zadržovat, je nezodpovědný čin. Kdo má na svědomí to, co se nedá nazvat jinak než zvěrstvo? Podle článku je to "zásluha" města, ale i památkářů. Město (čti Mrzílková) požadovalo pískovcovou dlažbu, kterou památkáři zavrhli jako nevhodnou a místo ní navrhli žulové kostky, které jak je vidět, také za moc nestojí. Je to tím, že nikdo neráčí zapojit do debaty místní obyvatele, kteří zde žijí. Mrzílková ani památkáři zde chodit nebudou. O lavičkách jsem se také už zmínila a nyní jsem zahájila pátrání po informaci o výrobci a ceně oněch výtvorů podle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím.
Jméno:Karel Svoboda
Datum:26.11. 04:29
Titulek:"Další" zpevněná plocha?
To ona ta inkriminovaná plocha před svým vydlážděním zpevněná nebyla? A to byste tedy chtěla kvůli zasakování vody prosazovat nezpevněnou plochu zrovna na veřejné komunikaci? To asi ne, že?Přitom, čistě z tohoto hlediska, takováto dlažba je pro vodu jistě propustnější nežli běžně používaný asfalt. V Německu či ve Francii je na místech historického významu historická či historizující dlažba běžná a patřičná, protože dotváří jejich estetičnost. Nevím, proč by to u nás nemělo fungovat stejně. Zdá, že někteří z nás vlivem dřívější doby stále hledí spíš jen na pouhou účelnost věcí, zatímco jejich estetičnost jde stranou. Ale doba všudypřítomného asfaltu či betonových panelů už je chválabohu za námi.
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:26.11. 10:11
Titulek:odpověď
Viděl jste rozsah zadláždění? Je i tam, kde byla travnatá plocha. Takže vaše odvolání na zasakování vody je v rozporu se skutečností. Kdyby byla dlažba kvalitní a kvalitně položená a respektovala stávající zeleň, nikdo by nic nenamítal. Vůbec, byl jste tam? Viděl jste výsledek tzv rekonstrukce? Ohánět se Německem anebo Francií je nesmyslné, takový šlendrián by tam nemohl projít. Proč to u nás nemůže fungovat stejně? Protože u nás v Neratovicích o všem nejčastěji rozhoduje jediná osoba bez příslušné odbornosti a znalosti + úředníci, o jejichž odbornosti můžeme taktéž často pochybovat, a do debaty nejsou připuštěni lidé, kteří zde žijí a musí požívat to, co město za velké peníze zpackalo. Mohl byste, prosím, vysvětlit, co jste myslel vlivem dřívější doby? Je špatná účelnost věcí? Třeba taková poliklinika bude úžasně estetická a o její účelnosti můžeme pochybovat a to teď máme novou dobu, ne? Říká vám něco funkcionalizmus?
Jméno:Martin Růžička
Datum:28.11. 18:52
Titulek:mapy.cz mají ještě starý obrázek
mapy.cz mají ještě starý obrázek (z dubna - akorát to začalo), tak to můžete porovnat
ANO, je to víc dlažby - chodníky širší a okolo zvonice je to zadlážděné celé. Silnice je stejná.
Naštěstí se dlažbou voda vsakuje, ALE zkuste po ní jít nebo jet. A zkuste vedle ní bydlet - je hlučnější! A bude se hůř udržovat.
Pochvalovat si ji mohou maminy s kočárkem - udrncají caparta hned :)
Estetičnost? Takže náves - asfalt, dlažba, zámkovka různé vzory - estetičnost by měla být o nějakém souladu.
Ale silnice a chodníky musí být především kvalitní!
Kdyby tu dřív byla dlažba, tak OK. Ale nebyla.
Nevím zda na to byla nějaká dotace nebo proč to architekti nabídli takto. Nikdo s lobkováky nekomunikoval! ZASE.
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:28.11. 21:01
Titulek:venkov
Nová úprava by měla být především pohodlná a přátelská k uživatelům. A to není. Ta staré verze byla útulná, na nic nóbl si nehrála. Teď už tam není ani sezení pro místní a turisty ani hospoda. Je to hogo fogo, ale není důvod, proč tam pobývat. Neratovice ztratily přednosti vesnice, ale nenabyly výhody města. Je to takový kočkopes, divný, ušmudlaný a nehezký a nespraví to ani traviny a cibuloviny. Je vidět, že to někdo navrhuje kvůli penězům a ne z lásky.
Jméno:Mulen
Datum:20.01. 22:44
Titulek:Na foru jsem již psal, i odpověď od MÚ
Já jsem se již na to ptal, a dostal odpověď níže.

výhody kostek: oproti asfastu pomáhají zadržet vodu, po asfaltu voda steče a do půdy pod komunikaci se nedostane, u kostek alespoň nějaká voda proteče spáry do půdy. Dále vyšší životnost a nízká údržba (levné). Nevýhody: ano, vyšší hlučnost a zřejmě vyšší opotřebení pneumatik a zřejmě náprav (zejména tlumičů). Plány a podněty: Bc. Ludvík Gottfried, vedoucí odboru správních činností a dopravy, tel.: 315 650 448 e-mail: ludvik.gottfried@neratovic e.cz

https://www.neratky.cz/dis cussion/opinions:discussio n.discussion.id(1004897)?u id=a70c2866485dded0c26ab97 190f07783

Za mě se jedná o naprosto šílenou realizaci, kdy na nějakých 500 metrech jsou 3 různé povrchy, a tyto dlažební kostky jsou naprosto nevyhovující s příšernou skladbou. Jednoznačně by bylo vhodně je zalít a přehladit asfaltem.